Column Lowie

Nieuwe balans

Foto: Foto:

Tot voor kort ging het nog tutto bene met de BV Nederland. Maar toen was daar opeens uit het niets de uitspraak van het Adviescollege Stikstof. Gevolg: bouwprojecten kwamen stil te liggen en de helft van de Nederlandse boeren moet nu opeens hun bedrijf sluiten.

Je zult maar boer zijn in Groningen en al een paar jaar zitten te wachten op het beloofde geld uit Den Haag om je stallen opnieuw op te bouwen na de zoveelste aardbeving. En net als minister Wiebes weer in zijn dienstauto vertrekt nadat hij je op het hart heeft gedrukt dat alles goed komt, krijg je te horen dat je maar beter met je bedrijf kunt stoppen omdat je niet voldoet aan de nieuwe stikstofnorm. Ik begrijp die jongens die woensdagmorgenvroeg 16 oktober met hun tractoren over de vluchtstrook naar het Malieveld in Den Haag tutterden wel.

Het lijkt ook steeds meer alsof Nederland in twee stukken uiteen is gevallen: de randstad en de provincies. De mensen in de provincie hebben steeds meer het gevoel dat ze allerlei zaken worden opgedrongen en onthouden door een klein elitair clubje uit de randstad.
Eerst was er de Slag om Dokkum tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarna moesten plotseling alle bedrijven en winkels op het platteland een genderneutraal toilet hebben. Niet Maastricht maar Rotterdam is volgend jaar gastheer van het Eurovisie Songfestival. En nu komt er dat stikstofgedoe nog eens extra overheen.

Maar we klagen met gezonde benen. Materieel gezien hebben we zo stilaan alles wat ons hartje begeert. Dus komt er ruimte voor immateriële behoeften als zingeving en spiritualiteit. Aanhangers vinden elkaar in de Groene Kerk. Maar in feite zijn we eigenlijk alleen maar op zoek naar een nieuwe balans tussen economie en natuur.
En Koning Baardmans vliegt ondertussen in zijn megavervuilende Boeing van 100 miljoen de wereld rond om nieuwe zakendeals te scoren.
Wat zijn we toch een hypocriet stelletje betweters bij elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden