Die Stallfreunde bestaan dertig jaar. Dat wordt op 2 en 3 november gevierd in MFA de Rosdoek in Wintelre met een blaaskapellenfestival.
Die Stallfreunde bestaan dertig jaar. Dat wordt op 2 en 3 november gevierd in MFA de Rosdoek in Wintelre met een blaaskapellenfestival. (Foto: Ton van de Vorst)

'Van die muziek leefde ik helemaal op'

Ton van de Vorst

30 jaar Die Stallfreunde

Samen muziek maken was al gewoon gezellig maar het werd nog feestelijker toen de overstap naar Tsjechische blaasmuziek werd gemaakt. Al dertig jaar repeteren de leden van Die Stallfreunde in de stal van de boerderij aan het Veneind in Wintelre. De naam van het muziekgezelschap lag voor de hand. In het weekend van 2 en 3 november vieren ze hun jubileum met een festival in de Rosdoek.

Wintelre – Jan van de Ven, Piet van Houtum en Annemarie Sanders zijn de leden van het eerste uur. Echtgenoot Peter Camps is orkestleider en hun zoon Tommy Camps is met 15 jaar het jongste lid. Annemarie: '"n het begin hebben we ook Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek en nummers als Purperen Heide en Rock around the clock, maar al vrij snel zijn we overgestapt op Tsechische muziek. Begin jaren '90 kwamen veel Tsechische muzikanten in Nederland spelen. Je zag het plezier waarmee ze spelen. Dat was zo aanstekelijk, dat wilden wij ook. In Tsjechië hebben we onze kleding laten maken met de originele met de hand geborduurde versieringen.

"Enthousiast en fanatiek", zo omschrijft klarinettist en penningmeester, Jan Coppens, de muziekvereniging. En over de muziek zegt hij: "Daar krijg je goeie zin van. Het repertoire is pas nog veranderd, dat betekent dat je ook thuis veel moet oefenen, je hebt naar elkaar toe de verplichting om een goed stuk muziek neer te zetten. En als je denkt dat je het onder de knie hebt dan nog kun je het mis hebben. Bij de repetitie word je dan wel op je nummer gezet, maar dat moet kunnen bij vrienden onder elkaar."

Met 79 jaar is Piet van Houtum het oudste lid van de vereniging. Actief muzikant is hij niet meer maar bij elk optreden en elke repetitie is hij van de partij en zorgt hij voor de catering: "Muziek maken deed ik altijd voor de gezelligheid. Ik speelde twintig jaar bugel maar dat heeft me nooit echt gelegen, Bij de Stallfreunde speelde ik de grote trom, en van de muziek daar leefde ik helemaal van op."

Tommy Camps is opgegroeid met Die Stallfreunde. Muziek stroomt bij hem door de aderen. Sinds twee jaar zit hij bij de vaste bezetting van het gezelschap. Daarnaast speelt hij bij de Heide Echo en behaalde op concoursen al verschillende prijzen. Aan ambitie heeft hij geen gebrek: "Net zo goed worden als zijn vader en moeder."

Jubileumweekend

Op 2 en 3 november vieren Die Stallfreunde hun jubileum in De Rosdoek in Wintelre. Op zaterdag 2 november spelen ze vanaf 20.00 uur samen met Die Edelweiskapelle uit Bergeijk. Zondag 3 november spelen vanaf 12.45 Blaaskapel Brabant, Freunde Echo, De Zwarte Fanfare en Die Stallfreunde. De toegang is gratis. Die Stallfreunde hebben nog een vacature voor een es-klarinettist en een zanger. Belangstellenden kunnen zich melden bij Annemarie Sanders. Meer informatie op
www.diestallfreunde.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden