Jos en Hanneke kijken er naar uit om iedereen die door de jaren heen betrokken is geweest bij DDW in het jubileumweekend weer te zien.
Jos en Hanneke kijken er naar uit om iedereen die door de jaren heen betrokken is geweest bij DDW in het jubileumweekend weer te zien. (Foto: )

Klein aantal, groot resultaat

Nicole Leijen

Vader en dochter Stokkermans zetten zich in voor korfbal in Hooge Mierde

Op jonge leeftijd ging Hanneke met haar vader mee op korfbalkamp. Dat was toch wel het paradijs; hele dagen spelen, gezelligheid en er kon net wat meer dan thuis. Daar moest ze bij zijn! En dus trad Hanneke toe tot korfbalvereniging DDW en zijn we inmiddels ruim 30 jaar verder. Haar vader Jos gaat niet meer op kamp, maar voor de rest is hij nog net zo gedreven als de afgelopen 40 jaar.

HOOGE MIERDE - "Ik vond het niveau van DDW niks", begint Jos te vertellen, "en ik wist niks van korfbal." Hij is er dan ook min of meer ingerold en blijven plakken. Ooit begon het met de vraag of hij een paar dingen mee wilde regelen. Het stelde niet zo veel voor en het zou niet veel tijd kosten. De link naar Jos was snel gelegd omdat zijn schoonzus in het bestuur zat. "Ach", dacht Jos, "ik zal dat een paar jaar mee doen en dan kijk ik wel weer." Dat resulteerde in 25 jaar voorzitterschap, 40 jaar lidmaatschap en vele, vele uren wedstrijden fluiten.

Inmiddels denkt Jos over het niveau heel anders. "We hebben de laatste 25-30 jaar sportief goed meegedraaid", zegt Jos zichtbaar trots. De vereniging heeft zich door de jaren heen van een laag niveau weten te ontwikkelen naar Nederlands kampioen in 1999 en 2000. Extra knap is dat ze het hoge niveau vast hebben weten te houden. Sinds de kampioenschappen draaien ze mee in de top, werden ze in 2018 veldkampioen en wonnen ze in 2018 en 2019 ook nog eens de beker. Vader en dochter zijn dus terecht trots dat DDW al die jaren, als relatief kleine vereniging, toch mee konden.

De vereniging doet haar naam eer aan. 50 jaar geleden werd met een prijsvraag bepaald dat de korfbalvereniging Doorzetten Doet Winnen (DDW) ging heten. En doorzetten doen ze, dat blijkt uit alles. Niet alleen qua spel, maar ook qua organisatie en beleid. Voor een klein dorp als Hooge Mierde is het namelijk extra lastig om op niveau mee te draaien. "We hebben niet de luxe dat we op alle niveaus veel teams hebben,", legt Hanneke uit, "simpelweg omdat er in Hooge Mierde niet zo veel meisjes en dames wonen. En dus kunnen we niet volledig selecteren op niveau." Bij jongeren is dat sowieso iets wat ze niet willen, selecteren op kwaliteit. "Dit kan namelijk teweeg brengen dat een minder team altijd verliest en dat is niet motiverend", legt Hanneke uit. DDW is gedreven om te winnen, maar het moet wel kunnen en zeker niet ten koste van alles. Uiteindelijk is de gemoedelijke sfeer die er hangt het allerbelangrijkste. Om toch naar een bepaald niveau te werken, wordt de selectie getraind door externe trainers die zelf op hoog niveau, in gemengde korfbalteams, hebben gespeeld. Daarnaast beseffen ze dat de kracht van de vereniging ook zeker in de betrokkenheid zit. "Speelsters uit de selectie kwamen minimaal 1x per week van hun studentenkamer terug naar Hooge Mierde om te trainen", zegt Hanneke vol bewondering. "Dat vind ik mooi. Ze hadden ook kunnen zeggen; dat is geweest." Ook is er veel bereidheid van iedereen. Alle jeugdteams hebben trainers en coaches die zelf spelen en zo hun kennis overdragen en ouders staan altijd klaar om teams naar de wedstrijd te brengen. "En dat is echt niet altijd dicht bij huis", vult Jos zijn dochter aan.

Door de jaren heen is er veel veranderd. Met 5 vrouwen en 1 team, waarvan niemand de spelregels wist, werd 50 jaar geleden de vereniging opgericht. Jo Verbaandert, helaas enkele jaren geleden overleden, was samen met Thera Ansems de drijvende kracht achter de vereniging. Inmiddels kent DDW, in samenwerking met SDO Lage Mierde en dames uit Hulsel, 6 seniorenteams en 11 jeugdteams. Maar niet alleen de omvang is veranderd. "50 jaar geleden speelden ze in van die lange rokken", lacht Jos, "maar tegenwoordig moet het allemaal getailleerd zijn." Niet alleen de kleding is anders geworden, maar ook de manier van communiceren. Vroeger werden er briefjes rondgebracht en als een wedstrijd afgelast werd, reed Jos vrolijk rond om iedereen op de hoogte te brengen. Nu gaat veel via de app en is het zo geregeld.

De wens om het bestuur te verjongen heeft Hanneke 6 jaar geleden doen besluiten om toe te treden. "We hadden het er onderling al wel eens over dat het goed was om de ouderen te ontlasten en zelf de handschoen op te pakken en toen dacht ik; ik moet het ook maar eens daadwerkelijk doen," biecht Hanneke eerlijk op. Haar vader bleef ook in het bestuur en dat gaat goed. "Het heeft nog niet tot verhitte discussies geleid", lacht Hanneke. Dat zal ook niet gebeuren, want ze zijn het best goed eens en weten ieders sterke kanten te waarderen. "Hanneke is heel attent, zij zal er altijd aan denken om waardering uit te spreken. Dan vinden wij iets heel normaal en dan oppert Hanneke om een mailtje of bloemetje te sturen om te bedanken", glundert Jos. Hij weet zijn rol als vader en als bestuurslid goed te scheiden. Hij stond altijd als vader langs de kant en bemoeide zich nooit met de teamindeling voor zijn dochters. "En dat is in het bestuur ook zo", vult Hanneke aan, "dat we vader en dochter zijn speelt daar geen rol."

Het jubileumweekend ter ere van het 50-jarig bestaan staat voor de deur en daar hebben beide bestuursleden enorm veel zin in. De jubileumcommissie, waar dochter en zus Maartje deel van uit maakt, heeft een mooi programma samen gesteld. "We vinden het een hele prestatie dat we al 50 jaar lang een aantrekkelijke en bloeiende vereniging zijn in een klein dorpje, dus dat mag groot gevierd worden", vindt Jos. Het is een weekend waarin iedereen welkom is. "Er zijn veel oud-trainers en -speelsters die zich nog verbonden voelen met DDW en die gaan we zeker treffen dit weekend", voorspelt Hanneke glunderend. Kijkend naar de pretoogjes en het feit dat ze de derde helft ook erg belangrijk vindt, zal het vast en zeker een heel gezellig weekend worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden