Pieter uit Bladel is naast zijn baan als politie-agent ook vrijwilliger bij de brandweer.
Pieter uit Bladel is naast zijn baan als politie-agent ook vrijwilliger bij de brandweer. (Foto: )

Het is de spanning van het onverwachte

Van de redactie

Pieter bij de vrijwillige brandweer

Al op 7-jarige leeftijd schreef Pieter in zijn dagboek over zijn wens om bij de brandweer te werken. Die droom kwam uit. Inmiddels is hij naast zijn werk als politieman ook brandweervrijwilliger, een prima combinatie aldus Pieter: "Ik woon samen met mijn vrouw in BladeI, vlakbij de post. Daar ben ik bevelvoerder, posthoofd, chauffeur en manschap. De brandweer was een bewuste keuze, vanwege de afwisseling, een stuk spanning en het mensen kunnen helpen."

Bladel - Hulp verlenen in zijn eigen dorp: "Iedereen kent elkaar, ik ben er geboren en getogen. Heb er mijn vrienden, familie en ook de brandweer. Het trekt mij als er ergens sirenes zijn. Ik was voetbaltrainer, maar kon daarin mijn ei niet voldoende kwijt. Veel mensen hebben interesse in de brandweer, maar het daadwerkelijk doen is een tweede stap. Ik deed dat wel. Als brandweervrijwilliger krijg je veel complimenten en respect. Ons werk wordt echt gewaardeerd. Vaak krijg ik persoonlijke reacties, ook vanuit mijn eigen kring. Je doet het niet voor die waardering, maar het voelt wel fijn."

Hij kwam erachter dat de opleiding Manschap A meer inhield dan gedacht: "Veel meer dan alleen brandjes blussen, maar wel een van de allerleukste opleidingen die ik ooit heb gedaan. En helemaal betaald door de brandweer! Je leert alles over de soorten branden, blusmethodes en -stoffen. Hoe je bij hulpverlening een (vracht)auto moet stabiliseren, wat de sterke en zwakke punten van een voertuig zijn en hoe je mensen eruit kunt knippen. Het ABCDE-protocol bij levensreddend handelen en hoe je een ongeval gevaarlijke stoffen het beste kunt aanpakken."

"Het werk bij de brandweer heeft me persoonlijk verruimd, zowel qua leidinggeven als het in kritieke situaties kunnen handelen. Ik heb mezelf beter leren kennen, want je maakt nogal wat mee. Daardoor ben ik gegroeid als persoon. Ik ben graag bezig iemand te helpen en achteraf te kunnen zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om de situatie te verbeteren. Ik ben een doener en wil niet aan de zijlijn staan."

"Als de pieper gaat, gaat de knop om, focus je op je taak en het incident waar je naartoe gaat: De maatschappelijke betrokkenheid, de spanning van het onverwachte en afwisseling vind ik fantastisch. 's Ochtends opstaan en niet weten wat de dag gaat brengen. Dat trekt me zowel bij de brandweer als de politie. In gedachten ben je er altijd mee bezig. Je kleren liggen 's nachts klaar, je auto staat met zijn neus in de goede richting. Je moet binnen 4 minuten op de kazerne kunnen zijn om uit te rukken. Dat ervaar ik niet als een belasting. Het geeft veel voldoening als je mensen uit je eigen omgeving kunt helpen. Mijn werkgever vindt het prima. Het versterkt me ook als politieman. In feite hebben politie en brandweer hetzelfde doel; iets betekenen voor de maatschappij. Ik ben er trots op bij het korps te horen!"

Wil jij ook meer uit je leven halen? Word vrijwilliger bij de brandweer. Kijk voor informatie op

www.jouwbrandweer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden