Jasper van der Schoot brengt het boek 'Het lot van de gebroeders Hoeks/Eersel tijdens de bezetting 1940-1944' uit. Foto: Archief v.d. Hurk/v. Diepen
Jasper van der Schoot brengt het boek 'Het lot van de gebroeders Hoeks/Eersel tijdens de bezetting 1940-1944' uit. Foto: Archief v.d. Hurk/v. Diepen (Foto: )

De waarheid komt boven water

Van de redactie

Onthullingen in Eersels oorlogsboek

De in Eersel dikwijls gehoorde bewering dat in 1944 de gezochte onderduiker bij Hoeks door zijn meisje is verraden, is in strijd met de feiten. Zij was het niet die verraad heeft gepleegd. Een agent van de Sicherheitsdienst hield haar in juli 1944 tijdens de rit naar Eersel onder schot. Onder zware bedreigingen heeft zij de boerderij van Hoeks aan de Hertheuvelsehoef aangewezen, maar de Sicherheitsdienst had vermoedelijk al eerder het adres van Hoeks via een van haar kennissen achterhaald. Dit is een van de onthullingen in het boek: Het lot van de gebroeders Hoeks/Eersel tijdens de bezetting 1940-1944.

Eersel - Dit boek van oud-journalist Jasper van der Schoot verschijnt naar verwachting in december. Het is een uitgave van de Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden in Eersel. Hoe het vermoedelijke verraad in elkaar stak, wordt uit de doeken gedaan dankzij een verslag uit 1944 dat tot nu geheim bleef. Aan de hand van in 1986 vastgelegde verklaringen van familieleden en officiële processtukken wordt in 14 hoofdstukken het lot van de gebroeders Hoeks ontrafeld; een drama dat eindigde met hun executie op 11 augustus 1944 in kamp Vught. Zoals bekend kon de door de Duitsers gezochte onderduiker kort voor de inval bij Hoeks vluchten. Aan de orde komen vragen als: hoe kwamen de onderduikers bij Hoeks terecht, wie was de SD'er die de gebroeders Hoeks mishandelde en hoe kon het voor de gebroeders zo fataal aflopen? Op basis van processtukken in het Nationaal Archief in Den Haag wordt in het boek ook ingegaan op personen die in Eersel tijdens de oorlog een belangrijke rol vervulden, zoals de Duitsgezinde burgemeester Sjoerd Fontein Strootman. Hij probeerde in Eersel 'de nieuwe Duitse orde' te vestigen. Op vele onderwerpen wordt ingegaan zoals het verblijf van Joodse kinderen in het Sint Jacobusklooster, de verplichte tewerkstelling van Eerselse jongens in de Duitse wapenindustrie en de samenwerking tussen verzetsman Piet van Woerkom en de Steenselse politiecommandant Jacobus Kloosterman.

Meer berichten