Enkele leden van alleenstaandengroep Samen Verder.
Enkele leden van alleenstaandengroep Samen Verder. (Foto: )

'Samen verder' door het leven

Jan van den Dungen

Alleenstaandengroep in beeld

De ruim 60 leden van de alleenstaandengroep 'Samen Verder' hebben allen al een heel leven achter zich. Ze hebben niet enkel hun leeftijd van 65-plus met elkaar gemeen, maar ook kwamen de meesten al vroeg 'alleen te zitten'.

BERGEIJK – Bij de oprichting van de groep, nu 25 jaar geleden, waren 's zondags de winkels nog gesloten en was er maar weinig vertier voor hen. De kinderen hadden hun eigen gezinnen en daarbij horende besognes. Enkelen vatten toen de koe bij de horens en richtten een eigen vereniging op, die met name op de zondagen activiteiten voor elkaar gingen organiseren en daardoor samen verder door het leven konden. En dat doet men dus nu al een kwart eeuw lang. En vanzelfsprekend staan de ontspanningsmiddagen in de KBO-ruimte van de Kattendans in Bergeijk op nummer een, maar de andere activiteiten spreken net zo goed tot de verbeelding.

Onvergetelijk

"Het ledenaantal blijft redelijk stabiel. Er zijn meer vrouwen lid van de groep dan mannen," zegt voorzitter Ad van Gils. "Ons jaarlijks kerstdiner enkele weken voor Kerstmis, wordt bijvoorbeeld ook drukbezocht. We gaan om beurten naar restaurants in Casteren, Borkel, Bergeijk, Westerhoven of Luyksgestel. Ons zilveren bestaansfeest op 18 september 2019 was onvergetelijk. Een busreis met de EMA naar een tinfabriek in Alphen aan de Maas, een lunch en hierna met de zonnetrein door de Ooijpolder bij Millingen. Als dagafsluiting nog een heerlijk diner in Nistelrode."

"Een geluk daarbij, was bovendien", volgens Elly van der Honing, "dat we onderweg getuige waren van oefeningen van parachutisten rondom Groesbeek, tijdens de 75 jarige bevrijdingsfeesten."

Hoe meer mensen,
hoe meer ideeën

De jaarcontributie bedraagt slechts 25 euro en per activiteit moet er nu en dan worden bijgelegd. In de zomermaanden juli en augustus zijn er geen activiteiten, die voor de overige maanden in twee handzame programmaboekjes aan de leden worden verstrekt. Sjaan Boumans zit het langst in het bestuur: "Ik heb er mooi mijn verzet mee". En of er onder de leden altijd tevredenheid heerst, moet zij even nadenken "Och , de mensen zeggen de slechtste dingen toch altijd het eerst. Wat goed was, daarop komt meestal later een reactie", zegt Sjaan. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. "Hoe meer mensen hoe meer ideeën er dan zijn die ook uitvoerbaar zijn", zegt Corry Rijks. Of het nu oud-Hollandse spelen betreft, een Nieuwjaarsontmoeting, toneelbezoeken in de regio, een speurtocht met barbecue of samen midgetgolfen. Alles is bespreekbaar voor het bestuur. Voorzitter Ad van Gils is bereikbaar per mail:

ajwvangils@gmail.com

of via 06-19401132.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden