Cas van Houtert uit Bergeijk heeft zijn nieuwe boek uitgebracht.
Cas van Houtert uit Bergeijk heeft zijn nieuwe boek uitgebracht. (Foto: )

'De kerk waakt in de slaapkamer'

Jan van den Dungen

Nieuw boek van Cas van Houtert

Zondag is het in Bergeijk driemaal feest. Het is dan winkelopenstelling, de Sint komt met zijn gevolg naar Bergeijks' kiosk en Bergeijkenaar Cas van Houtert signeert die middag tussen 14.00 en 16.00 uur in de tegenoverliggende Bruna zijn nieuwste boek van 334 pagina's.

BERGEIJK - Dat boek gaat over de liefde in de middeleeuwen met de aantrekkelijke titel 'De kerk waakt in de slaapkamer'. Dit leerrijke en onderhoudende boek van deze oud-hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad gaat over de bemoeienis van de kerk niet enkel met de seksuele moraal, maar bovenal met de seksuele praktijk van haar gelovigen tot het jaar duizend, waarin volgens de toen heersende opvattingen de wereld zou vergaan. Seksualiteit werd immers als het gevaarlijkste wapen van de duivel beschouwd. Om het gevaar te bezweren, betrok de kerk de wacht in de slaapkamer. Zij vaardigde regels uit over de mate waarin en de manier waarop gehuwden met elkaar mochten verkeren.

Cas is al vanaf zijn schooltijd gebiologeerd door geschiedenis en met voorkeur de Middeleeuwen. Als zoon van de hoofdonderwijzer uit het Eindhovense stadsdeel Strijp, die geschiedenis eveneens als levensmotto had, bezocht hij met hem per fiets vele culture hotspots in ons land. "Vader vertelde ter plaatse beeldende verhalen, waarbij zoon Cas hem als het ware aan de lippen hing". Na zijn gymnasiumtijd was Cas' wens om geschiedenis te gaan studeren, totdat hij een vriend op het voetbalveld tegenkwam, die leerling-journalist was geworden bij het Eindhovens Dagblad. "Hoe bevalt jouw job" vroeg Cas hem "en het antwoord liet zich raden". Cas werd ook journalist bij dezelfde krant. De eerste vijf jaar werkte hij bij de parlementaire redactie in Den Haag. Bij terugkomst in Eindhoven viel hem de toekenning van de Prijs voor de Journalistiek te beurt voor zijn unieke beschouwingen, commentaren en diens frisse aanpak met karikaturale benadering over gebeurtenissen binnen het kabinet Den Uyl. Cas schreef daarmee historie als nieuw hoofdstuk binnen de journalistiek. Later werd hij hoofdredacteur van de krant en bleef dat tot zijn pensionering nu 20 jaar geleden. In de tijd tot nu is dit zijn zesde boek. Er was in zijn pensioentijd geen dag dat hij niet bezig is geweest. "Het is een passie van me geworden", besluit Cas.

Over het thema liefde en seksualiteit is veel geschreven, vooral in Frankrijk. De geschiedenis van de liefde in de Middeleeuwen lijkt doorgaans te bizar om waar te zijn. Waar de kerk het voor het zeggen had, zaten vrouwen én seksualiteit in de verdomhoek. Nog nooit verscheen er een samenvattend boek over de liefde in de middeleeuwen. Tot nu dan. Cas is al bezig met deel twee, dat volgend jaar maart verschijnt en als werktitel 'Dichters leiden de dans' meekreeg. Zondag zet Cas van Houtert bij Bruna op 't Hof met plezier zijn handtekening voor de geïnteresseerde lezers in zijn nieuwste boek en vertelt daarbij graag een of andere leuke of ondeugende anekdote bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden