Column Lowie

Het gaat over veel meer

Foto: Foto:

Tijdens het schrijven van deze column, vorige week vrijdag, was de stoomtrein met de Sint en zijn Pieten nog onderweg naar Apeldoorn. Ik mag voor de kinderen hopen dat de intocht een dag later zonder al te veel gedoe is verlopen.

Een paar weken voorafgaand aan de intocht laait traditioneel ook de Zwartepietendiscussie op. Zelf vind ik Zwarte Piet geen vorm van racisme. Maar het wordt wel erg moeilijk om dat vol te houden als PSV-hooligans en die oetlul van Pegida in zijn Sinterklaaskostuum vinden jouw mening kracht bij te moeten zetten door eieren en tomaten te gooien naar de leden van dat sneue Kick Out Zwarte Piet-clubje.

Overigens, de discussie gaat allang niet meer alleen over Zwarte Piet. Het gaat over veel meer. Het gaat over het grote verschil tussen de Randstad en de rest van Nederland zoals wij door de Randstedelingen vaak worden genoemd. Over gestudeerde stedelingen die denken dat ze beter dan praktiserende plattelanders weten hoe de wereld moet worden ingericht.
Dat contrast tussen de stad en het platteland zie je trouwens niet alleen in Nederland. Dat zie je ook in Amerika en Engeland. Bij ons fungeert Zwarte Piet als de rode lap op de spreekwoordelijke stier. In Amerika en Engeland zijn Trump en Brexit de katalysatoren.

In alle gevallen is de irritatie ontstaan doordat de plattelanders stilaan helemaal klaar zijn met de zelfingenomen manier van denken en doen van de stedelingen. In ons land geldt dat niet alleen voor Zwarte Piet. Dat geldt evenzo voor het gedoe rondom de schadeloosstelling van de door de aardbevingen getroffen Groningers als voor de boeren en bouwers die door de stikstofproblematiek de nek om gedraaid dreigen te worden.

Ik ben pertinent tegen racisme en houd van Zwarte Piet. Soms denk ik wel eens, kwam Sinterklaas maar uit het oosten. Dan had hij misschien wel Gele Pieten bij zich. Die Chinezen doen volgens mij niet zo moeilijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden