Koos Coolen achter zijn indrukwekkende verzameling van miniatuurambulances. Foto: Jan Wijten
Koos Coolen achter zijn indrukwekkende verzameling van miniatuurambulances. Foto: Jan Wijten (Foto Jan Wijten)

'Sommige dingen vergeet je nooit meer'

Lieke Peeters

Op 35-jarige leeftijd is Koos Coolen (87) begonnen als ambulancebegeleider, wat hij jaren met veel passie en toewijding heeft gedaan. Daarnaast heeft hij een indrukwekkende verzameling van miniatuurambulances, te zien op de foto. Koos Coolen vertelde over zijn ervaringen als ambulancebroeder en hoe en waarom hij deze leuke, "een beetje uit de hand gelopen" verzameling is begonnen.

REUSEL – Koos Coolen, in Reusel vaak 'Koosje' genoemd, heeft 28 jaar lang als ambulancebegeleider gewerkt. Daarvoor was hij chauffeur en reisleider, waardoor hij vaak gedurende lange tijd van huis was, wat zijn vrouw Sjaan natuurlijk niet zo leuk vond. Daar is hij toen ook mee gestopt en is hij bij Van Gompel in Reusel gaan werken als taxichauffeur. Maar toen bleek dat er meer vraag was naar ambulancechauffeurs, is hij dat gaan doen en dat beviel hem enorm. Zelfs zo erg dat hij zich heeft laten omscholen tot ambulancebroeder. Het is een zeer waardevolle baan en Koos had er dus ook moeite mee toen hij vanwege een hernia moest stoppen. Elke keer als hij de sirenes hoort, mist hij het werk nog een beetje. Koos spreekt veel over zijn ervaringen en wat voor bijzonders, moois maar ook verschrikkelijks hij allemaal heeft meegemaakt. Zo vertelt hij over twee jonge zusjes die met hun ouders op vakantie waren in de bergen in Oostenrijk en daar getroffen waren door de bliksem. Hij heeft eerste hulp verleend en ruim drie kwartier lang in het noodweer gereanimeerd voordat de traumahelikopter ter plaatse was. Terug in Nederland bleek dat beide meisjes een paar weken na het ongeluk toch nog overleden waren. Tijdens dit verhaal viel Koos af en toe een seconde stil… "Sommige dingen vergeet je nooit meer."
Echter, er zijn ook andere onvergetelijke gebeurtenissen. Zo vertelt hij over een keer dat hij een zwangere vrouw kwam ophalen maar dat het kindje niet meer kon wachten. Hij heeft toen in haar huiskamer het kindje ter wereld gebracht. Zulke bijzondere ervaringen zullen hem ook altijd bijblijven.
Over zijn verzameling ziekenwagentjes kan Koos ook lang blijven praten. Veel autootjes hebben een eigen verhaal. Het begon jaren geleden toen hij met zijn vrouw op vakantie was in Italië. Ze waren op een markt en daar zagen ze zo'n kleine ambulance bij een kraampje. Die heeft hij meteen gekocht. Een paar kraampjes verder zag hij een andere. Die wilde hij ook hebben! Thuis ging hij verder op pad en vrienden namen er ook mee uit vakantielanden en zo groeide zijn verzameling snel. Nu heeft hij er 198, allemaal identiek en uit allerlei landen: hij heeft wagentjes uit heel Europa, maar ook uit Aruba, Nieuw Zeeland, Venezuela en nog meer landen. Hij is heel zuinig op zijn autootjes. De kinderen en kleinkinderen mogen er ook niet mee spelen want sommige wagentjes waren wel 60 gulden. Ze staan nu mooi tentoongesteld in een vitrinekast. "Hij moet ze wel zelf poetsen hoor! Dat doe ik niet," zegt Sjaan en dat doet hij ook braaf.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden