Milou en Louise vinden: "Buitenspelen moet vanzelf gaan, ook voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking!"
Milou en Louise vinden: "Buitenspelen moet vanzelf gaan, ook voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking!" (Foto: )

Iedereen mag en kan meespelen

SamenSpeeltuin gaat er komen

Van de redactie

Milou Smets (12 jaar) en Louise Klignet (11 jaar) uit Riethoven hebben onlangs hun eerste schreden in de Nederlandse politiek gezet. Beide jongedames werden in oktober geïnstalleerd als jeugdgemeenteraadslid in de eerste jeugdgemeenteraad van de Gemeente Bergeijk.

Bergeijk - Afgelopen weken stonden ze op het podium van het VNG congres in Nieuwegein en hebben ze een persoonlijke uitnodiging van Minister Bruins (minister voor medische zorg en sport) op zak om een kijkje in Den Haag te komen nemen.

Hoe is dat zover gekomen?

Tijdens de installatie vorig jaar kregen alle jeugdige raadsleden de opdracht na te denken over een plan wat tijdens de eerste vergadering moest worden gepresenteerd. Bij Milou zat haar plan vanaf de eerste minuut al in haar hoofd. Zij zat tenslotte in de Jeugdgemeenteraad als vertegenwoordiger van alle kinderen die, door wat voor reden of beperking dan ook, buiten de gemeente naar school gaan. Haar plan moest daar natuurlijk wat mee te maken hebben en dat werd 'een SamenSpeeltuin'. Een speeltuin waar iedereen met elkaar kan spelen, kinderen met en zonder beperking, ouders met een beperking en hun kinderen....

Uitwerken

Al snel werd haar plan samen met twee andere plannen gekozen om verder uit te werken. Mederaadsleden Louise, Caz, Joy en Sophie gingen samen met CDA raadslid, en tevens coach van de jeugdgemeenteraad, Lindy Wijnen en Milou aan de slag om het plan verder uit te werken. Er werden mensen geïnterviewd, informatie ingewonnen, speeltuintjes getest, vergaderd en presentaties gemaakt.

Helaas bleek het plan al snel te duur voor het budget van de jeugdgemeenteraad. Lindy Wijnen was geraakt door de betrokkenheid van de kinderen en de gedrevenheid waarmee het plan was uitgewerkt. Zij trok de stoute schoenen aan en overtuigde haar CDA fractie om het plan in te dienen bij de volwassen gemeenteraad met het verzoek het op te nemen in de begroting. Het voorstel van het CDA á 60.000 euro voor een nieuw aan te leggen SamenSpeeltuin werd unaniem aangenomen.

Inspiratieboek

Gaandeweg hadden Milou en Louise meerdere malen contact met De Speeltuinbende/NSGK. Voorzitter Ilse van der Put was in samenwerking met de VNG een inspiratieboek aan het samenstellen wat alle gemeenten in Nederland kan helpen in het proces inclusief spelen mogelijk te maken. Slechts in 60 van de bijna 400 gemeenten in Nederland zijn inclusieve 'samenspeeltuinen', waar kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. Er wordt onbewust, vaak niet stil gestaan bij mensen met een beperking. Milou werd gevraagd mee te werken aan het inspiratieboek 'Aan de slag met samen spelen!' en op 5 november mochten beide dames het eerste exemplaar overhandigen aan Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken).

Den Haag

Op zaterdag 9 november kwam minister Bruins naar Bergeijk voor een opening en aansluitend maakte hij van de gelegenheid gebruik ook een inspiratieboek in ontvangst te nemen en kennis te maken met Louise en Milou. Hij sprak zijn waardering uit voor hun inzet en nodigde hen uit om naar Den Haag te komen om nog eens rustig verder te praten.

In het nieuws

Afgelopen week waren de beperkte mogelijkheden om buiten te spelen veelvuldig in het nieuws. Bij RTL Nieuws werd de gemeente Bergeijk genoemd als goed voorbeeld en dat allemaal door een groep kinderen die de bij installatie afgelegde eed ter harte hebben genomen: "Ik beloof dat ik als lid van de Jeugdgemeenteraad mijn uiterste best zal doen om de belangen van alle kinderen in Bergeijk te verdedigen. Daarbij kijk ik verder dan alleen mijn eigen buurt, school of kern. Ik wil meehelpen om de ideeën die goed zijn voor de jeugd in Bergeijk te realiseren."

De dames vinden:

"Buitenspelen moet vanzelf gaan, ook voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden