De kerststal in Bladel versierd met prachtige tekeningen van basisschoolleerlingen.
De kerststal in Bladel versierd met prachtige tekeningen van basisschoolleerlingen. (Foto: )

'Het is een gezellig clubke hoor!'

Lieke Peeters

De Vrienden van de Kerststal Bladel

Al ruim 30 jaar lang staat elke december de prachtige kerststal voor de kerk in Bladel. Jong en oud komen altijd even een kijkje nemen bij de stal met zijn lieve dieren, prachtige beelden en niet te vergeten: de knik-engel. Maar het is niet zomaar een kwestie van de stal uit de schuur halen. Elk jaar zijn er ruim 40 vrijwilligers en bewakers die de stal mee opbouwen, elke dag bewaken en weer mee afbreken. De Kempenaer sprak met het bestuur van 'de Vrienden van de Kerststal in Bladel' over dit mooie en leuke jaarlijkse spektakel.

BLADEL – De kerststal in Bladel is een druk bezochte attractie, maar ook al een oude attractie. De stal en de beelden zijn al ruim dertig jaar oud en dat is helaas ook te merken. De laatste jaren is er al een plankje hier en een schroefje daar vervangen en de beelden beginnen ook te slijten van het heen en weer sjouwen 's avonds naar de kerk. Daarom willen de Vrienden van de Kerststal graag een nieuwe kerststal bouwen, maar daar is natuurlijk budget voor nodig. Er wordt erg de best gedaan om geld in te zamelen voor de nieuwe stal maar nog niet met veel succes. "We hopen maar dat iedereen de kerststal zo mooi vindt dat ze wat extra euro's in de knikengel stoppen." Ook hopen de vrienden op een fijne samenwerking met leerlingen van het Pius X-College. "Ik denk dat als we de kerststal weghalen dat hij dan wel gemist zal worden."

De ezel en de twee schapen zijn altijd heel populair bij de kinderen. Zo ook de knikengel, die haar hoofdje knikt als er een muntje in gegooid wordt. Het geld dat in de knikengel belandt, gaat altijd naar een goed doel. Dit jaar is het goede doel 'Stichting Malang' uit Hoogeloon. Malang is een plaats op Java, Indonesië. De stichting helpt jongeren die van de middelbare school komen, wat door de staat gefinancierd wordt, en daarna door geldgebrek niet verder kunnen studeren en dus op straat belanden. De Vrienden van de Kerststal Bladel hopen wat bij te kunnen dragen aan deze stichting. Ze kiezen bovendien altijd een goed doel dat uit de buurt komt en er zelf voor zorgt dat het geld goed terecht komt; dat vinden de vrienden erg belangrijk.

Sinds een jaar is er een nieuwe voorzitster en dat is de eerste keer sinds de oprichting dat een vrouw die positie neemt. De vrienden van de kerststal vergaderen een paar keer per jaar. Meestal wordt er een half uur productief vergaderd en daarna er nog even nageborreld. "Het is een gezellig clubke hoor!"

Zoals elk jaar wordt de kerststal officieel geopend. Dit zal gebeuren op zondag 15 december om 14.00 uur. Het pieporkest zal dan wat mooie melodieën laten horen en er worden kerstgedachten gedeeld en een gedicht voorgedragen. Naderhand is er warme chocolademelk en glühwein dat genoten kan worden rondom de vuurkorven.

De kerststal is te bezoeken tot en met 1 januari, op maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Meer berichten