Na een geslaagde niertransplantatie zijn Maartje en Piet vrienden voor het leven geworden.
Na een geslaagde niertransplantatie zijn Maartje en Piet vrienden voor het leven geworden. (Foto: Ton van de Vorst)

'Hoe klein kan de wereld zijn?'

Ton van de Vorst

Een nieuw leven voor Maartje

Piet Spooren doneerde in oktober 2019 een nier aan Maartje van de Vorst nadat een jaar eerder een transplantatie met de nier van haar moeder mislukte. Het leven van Maartje neemt plotseling een nieuwe wending als Piet Spooren in het vizier komt.

Hapert/Eersel - Na de mislukte nierdonatie aan haar dochter keert het gezin na vijf weken ziekenhuis ontredderd huiswaarts. De ouders van Maartje stellen alles in het werk om een nieuwe nier voor haar te vinden. Een zoektocht naar een naald in een hooiberg. Diana herstelt voorspoedig. Na de de winter zit ze weer op de racefiets met de dames van VFG Eerselle. Tijdens een rit raakt ze in gesprek met Christel Cools over de mislukte transplantatie en de zoektocht naar een nier. Christel weet een mogelijke donor. Ze werkt in Bladel in het verzorgingstehuis. Daar werkt ook Gerry, de partner van Piet. Ze kennen elkaar en zodoende wist ze van het voornemen van Piet om nierdonor te worden. "Mag ik het telefoonnummer van Piet doorgeven?", vraagt ze aan Gerry.

Voor Piet is dat geen enkel probleem, maar Diana aarzelt. Piet: "Diana deed er drie dagen over om me te bellen, ze durfde niet zo goed. We ontmoetten elkaar en ze vertelde dat ze in de media op zoek was naar een nierdonor voor Maartje. Ik zag de naam Maartje van de Vorst op Facebook, er ging een belletje rinkelen. Maartje had een relatie gehad met Marco en die was bevriend met Wouter, de zoon van Gerry. Ze hebben met zijn drieën zelfs in dezelfde klas in Bladel op school gezeten. Hoe klein kan de wereld zijn?"

Piet en Maartje

Piet: "We wisten nog niet of er een match was. Op het moment dat we elkaar ontmoetten had ik in Maastricht al een ontvanger waarmee ik bijna een 100% match had. Ik besloot meteen - als het kon - om Maartje te helpen." Gerry: "We hadden van tevoren afgesproken dat, als zich een bekende aandiende, die nier daar naartoe zou gaan, al is het een week voor de operatie."

In de onderzoeken die volgden bleek dat Piet een perfecte donor voor Maartje was. Piet: "Ik ben kerngezond, en vanaf het eerste moment dacht ik: Dit gaat slagen. In de weken vlak voor de operatie gaat de intensiteit van de onderzoeken omhoog en wordt nauwkeurig het bloed en de nierfunctie in de gaten gehouden. Dan volgt de operatie. De vaatchirurg die bij mij de nier verwijderde heeft ook de nier bij Maartje er weer ingezet. Terwijl ik nog op de operatietafel lag bij te komen kreeg Gerry al te horen dat de nier bij Maartje al aan het werk was."

Hartverwarmende reacties

De operaties verlopen voorspoedig. Bij Maartje was het kreatinine in haar bloed al in enkele uren met een factor tien gedaald; de nierfunctie was dus dik in orde. Piet: "Ik dacht: Die operatie, dat doe ik even en met drie weken ben ik weer aan het werk. Het bleek iets langer te duren, dat is ook normaal. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Begin januari ga ik weer aan het werk. De reacties uit de omgeving waren hartverwarmend. Maar ook waren er mensen die zich erover verbaasden dat ik donor was geworden: 'wat laat je toch in je lijf snijden?' Ik ben blij dat het allemaal geslaagd is, en ik heb er vrienden voor het leven bijgekregen."

Nierdonor worden

Een gezond mens kan met een nier normaal leven. Als de nierfunctie erg laag is dan is dialyse noodzakelijk om het bloed te zuiveren. Dialyse is een enorme belasting voor de patiënt en transplantatie is de enige optie om weer een normaal leven te krijgen. Buiten familieleden zijn levende donoren uiterst dun gezaaid. En dat is jammer want nieren van levende donoren blijven het veel langer doen.

Uit het verhaal van Lotte Mertens blijkt dat veel mensen bereid zijn een nier te doneren. Zij kreeg zo'n vijfhonderd reacties na de uitzending van RTL late night. Onbekendheid met nierdonatie is kennelijk een reden dat zo weinig donoren zich melden. Voorafgaand aan een transplantatie worden een groot aantal onderzoeken uitgevoerd om na te gaan of de donor een transplantatie aankan en om de nier te typeren zodat mogelijke ontvangers kunnen worden geselecteerd. Die onderzoeken nemen zo'n zes dagen in beslag.

Cross-over programma

Donoren kunnen ook meedoen aan een cross-over programma. Daarbij heeft een nierpatiënt al een donor beschikbaar maar er is geen match. In het crossover programma wordt de passende donornier getransplanteerd en de nier van de andere donor gaat naar iemand die op wachtlijst staat. Nieren voor nieren dus.

Na een transplantatie moet de donor herstellen dat duurt enkele weken tot een paar maanden. De donor kan dus een periode niet werken. De werkgever wordt schadeloosgesteld voor dit ziekteverzuim. Zelf de inhuur van vervangend personeel wordt vergoed. De donor zelf blijft altijd de baas over wat er gebeurt, op elk moment in het traject kan hij of zij besluiten om af te zien van donatie.

Meer informatie is te vinden op onderstaande website van de Nederlandse Transplantatie Stichting:

www.transplantatiestichting.nl

Meer berichten