Column Lowie

Klimaatflop Madrid

Foto: Foto:

Vorige maand werd in Madrid een klimaattop gehouden. Bedoeling was dat wereldleiders er afspraken zouden maken over het aanpakken van de opwarming van de aarde. Ongetwijfeld dragen elektrische auto's, warmtepompen en zonnepanelen bij aan het terugdringen van de stijging van de zeespiegel. En als we vanaf morgen met zijn allen veganist worden zal de CO2-uitstoot ook drastisch afnemen.
Maar wist u ook dat uit recent onderzoek blijkt dat slechts een kleine honderd bedrijven in de wereld de grootste smeerkezen zijn. Bedrijven als Shell, Chevron, Saudi Atamco en Coal India. Samen zijn ze goed voor meer dan 70 procent voor alle opwarming en vervuiling.

Zoals verwacht liep de klimaattop in Madrid weer uit op een klimaatflop. De goedbetaalde vergadertijgers zijn al lang weer met hun hofhouding in vieze jumbo's naar huis teruggevlogen. Afgezien van wat flutafspraken voor de bühne is er opnieuw niets bereikt.
Dat komt omdat er in veel landen geen draagvlak is voor de hoge kosten die klimaatmaatregelen met zich meebrengen. Ook in ons land zijn er andere problemen dan klimaatzaken die om voorrang schreeuwen, zoals de zorg, veiligheid, het onderwijs, de boeren, de Groningse aardgasgedupeerden, noem maar op. Komt bij dat klimatologie nou eenmaal geen exacte wetenschap is, waardoor de tegenstelling tussen de zogenaamde klimaatdrammers en probleemontkenners ook nog eens alleen maar lijkt te verharden.

Klimaatveranderingen zijn van alle tijden en ik heb sterk het idee dat het met de natuur bij ons nog helemaal niet zo slecht gaat. Maar als de zeespiegel gaat stijgen en dichtbevolkte gebieden dreigen overstroomd te worden moet er natuurlijk iets gebeuren. Helaas ben ik bang dat het met het aanpakken van de opwarming van de aarde wel weer hetzelfde zal gaan als met de asielproblematiek. Ieder voor zich en God voor ons allen. En nog liever verleggen we het probleem. Alleen lost Erdogan dit keer de klus niet op voor een paar miljard, ben ik bang.

Meer berichten