Geïnteresseerden zijn altijd welkom om mee te doen aan de dagactiviteiten.
Geïnteresseerden zijn altijd welkom om mee te doen aan de dagactiviteiten. (Foto: Boskop)

Niet meer zo jong maar zeker niet te oud

Jan van den Dungen

Ontmoetingsplek voor 50+

De start is vanaf 14 januari. Dan is het in en om de Luyksgestelse bossen op dinsdag heerlijk toeven voor iedereen die niet meer zo jong is en zeker niet té oud. Men ervaart dan aan den lijve de rust en ruimte en er heerst een gezonde boslucht. Dit alleraardigst initiatief is ontwikkeld door John van der Heijden. Hij gaf het de naam mee: 'Gewoon buiten, buiten gewoon'.

Luyksgestel - Na het overlijden van vader, als laatste van zijn beide ouders, kwam hun bungalow vrij en borrelden er ideeën op om er iets maatschappelijks mee te doen. Zijn broer René met een visuele handicap vond het idee eveneens geweldig, waardoor hij ter plaatse ook meer gelijken kon ontmoeten. De keuze was snel gemaakt voor dit ontmoetingspunt voor 50-plussers en wat minder valide mensen, midden in het bosgebied rondom park de Koperteut. Het gaat hier nadrukkelijk om een niet-commerciële instelling, waar iedereen welkom is. Er wordt echter geen zorg verleend, maar deelnemers worden in hun activiteiten begeleid. Deelnemers moeten zelf dus nog wel mobiel zijn.

Mensen vanaf de 50-plus en zij die wat minder valide zijn (geworden), kunnen hier met hulp van vrijwillig(st)ers wekelijks van 10.00 tot 15.00 uur een aangename dag ondergaan. Iedereen kan, te beginnen met de dinsdagen, niet enkel genieten van de bosrijke omgeving en bij wat minder weer ook de beschutte omgeving van huisje 14 op park de Koperteut aan de Postelscheheideweg, richting de Pielis. Maar ook sociale contacten onderhouden en verstevigen, een rustig wandelingetje maken door het bosgebied of een wat langer tochtje op een tandem- of duofiets. Dit alles behoort tot de mogelijkheden.

Weer

Maar ook bij wat minder weer en als er die dag tenminste een vierde hand is om te toepen, rikken of miezen, kan men er verder een partijtje dammen of schaken, biljarten of sjoelen. Maar ook Mens-erger-je-niet of Stratego: "U vraagt wij draaien", beklemtoont John graag nogmaals. De deelnemers kunnen tussen de middag gezamenlijk een broodmaaltijd gebruiken. De vrijwillige bijdrage hiervoor is, inclusief volop koffie- en thee die dag, slechts 5 euro. Als de vaste chauffeur een keer ontbreekt om te brengen of op te halen, kan ook dat tegen een geringe vergoeding worden geregeld. John heeft trouwens nog meer ideeën op de plank liggen zoals een boeren-bowlingbaan, een kraal met daarin mini-paardjes als ook een jeu-de-boules baan.

Deelnemers aan deze dagactiviteit of zij die eerst willen komen proefdraaien zijn welkom. Voor hen wordt de eenzaamheid even doorbroken door gezellig samen bezig te zijn Ook vrijwilligers mogen zich natuurlijk aanmelden, want daar valt of staat elk project mee. Er is inmiddels een AED defibrillator aangeschaft en operationeel. Voor meer informatie:06-22990869 of kijk op de website

www.koperteut.nl

Meer berichten