Anderstaligen in de bibliotheek. Foto: Fons Brenninkmeijer
Anderstaligen in de bibliotheek. Foto: Fons Brenninkmeijer (Foto: )

Samenspraak maakt nieuwe doorstart bij Wél!zijn de Kempen

Van de redactie

Samenspraak biedt al jaren informele hulp in de gemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden aan anderstaligen die het Nederlands beter willen leren verstaan, spreken, lezen en/of schrijven. Het uiteindelijke doel is de zelfredzaamheid van deze mensen te vergroten.

De Kempen - Vrijwillige taalcoaches worden voor dit doel aan één (of meer) anderstalige(n) gekoppeld. Of komen wekelijks samen in de zogenaamde taalcafés in de publieke ruimten van onder andere openbare bibliotheek en gemeentehuis.

Tot voor kort viel Samenspraak onder de organisatie van het Rode Kruis, afdeling De Zaligheden. Vanaf 1 januari 2020 gaat de landelijke organisatie van het Rode Kruis de nadruk leggen op noodhulp. Dat betekent dat de huidige sociale en recreatieve activiteiten verloren gaan tenzij ze tijdig ergens anders ondergebracht zijn. Zodoende is het bestuur van afdeling De Zaligheden ruim een jaar geleden begonnen met de zoektocht naar een alternatief. Een manier om de activiteiten van Samenspraak voort te zetten onder een andere organisatie. Waarbij alle huidige zestig vrijwilligers verder kunnen gaan met hun belangrijke werk en het voortbestaan van Samenspraak veilig gesteld is.

Na overleg met Wél!zijn de Kempen, de gemeenten Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel en Bergeijk en bibliotheek de Kempen is besloten het project Samenspraak onder te brengen in het DigiTaalhuis. Hier helpen deskundige medewerkers mensen op weg bij het lezen en schrijven in de Nederlandse taal. Ook is het mogelijk om computervaardigheden te verbeteren. Het DigiTaalhuis is al een succesvol project in de gemeente Bergeijk. En zal volgend jaar starten in de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden. De vrijwilligers van Samenspraak gaan hierbij per 1 januari 2020 over naar Wél!zijn de Kempen. De genoemde gemeenten zullen de kosten voor het eerste jaar dragen. Op deze wijze is de toekomst van het project Samenspraak veiliggesteld en zijn er voor de vrijwilligers voldoende waarborgen om met hun werkzaamheden door te kunnen gaan.

Tijdens een bijeenkomst in de Muzenval op 27 november zijn de vrijwilligers bijgepraat over de ontwikkelingen. En nam het bestuur van afdeling De Zaligheden van het Rode Kruis afscheid van haar vrijwilligers van dit project. Deze vrijwilligers werden vervolgens hartelijk welkom geheten door de nieuwe organisatie, Wél!zijn de Kempen.

Meer berichten