Vrijwillige brandweerman Henri van Beek samen met de burgemeester. Foto: Edwin Bolt
Vrijwillige brandweerman Henri van Beek samen met de burgemeester. Foto: Edwin Bolt (Foto: Edwin Bolt)

Bergeijk eert onmisbare krachten met onderscheiding

Jan van den Dungen

De voorbije weken heeft Annemarie de Backer-Dirx in Luyksgestel en Henri van Beek in Westerhoven uit handen van burgemeester Arinda Callewaert een Koninklijke onderscheiding gekregen.

BERGEIJK- Beiden werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Annemarie de Backer-Dirx

Sinds 1968 is Annemarie lid van Vrouwen van Nu en tussen 1987 en 2003 vervulde ze de bestuursfunctie van secretaresse en organiseerde ze diverse activiteiten. In 1984 was ze een van de oprichtsters van de volksdansgroep Weebosch. Dat dit niet alleen een leuke hobby voor dames is, werd al snel duidelijk toen er ook mannengroepen en stellen kwamen dansen. Sinds 2001 gaat ze oudere leden van de dansgroep ook thuis ophalen, zodat deze kunnen blijven deelnemen. Ook de kerk St. Bernardus is veel dank aan mevrouw De Backer verschuldigd. Sinds 1989 is ze hier actief als lector, poetshulp en verzorgt ze de bloemen. In het verleden heeft ze jarenlang de avondwaken hier verzorgd. Ook de inloop voor Ouderen op de Weebosch kan rekenen op haar. Sinds 2013 helpt zij hier bij de knutselbijeenkomsten voor ouderen en is zij medeorganisator van de jaarlijkse markt in september. Tot slot is ze sinds 2015 betrokken bij de Luyksgestelse organisatie 'Eettafel'. Hier helpt mevrouw De Backer één keer per maand bij het verzorgen van maaltijden voor bewoners in de leeftijd van 55+.

Henri van Beek

Deze vrijwillige brandweerman Henri van Beek uit Westerhoven heeft vanaf 1975 'broek en schoenen instapklaar naast zijn bed staan', zoals zijn collega's dat noemen. Het zal dan ook even wennen zijn nu hij met pensioen gaat. Niet dat hij het rustiger aan gaat doen… want de diverse buurtverenigingen, organisaties en gemeenschapshuis De Buitengaander in Westerhoven kunnen nog altijd een beroep op hem blijven doen. Henri van Beek is door meerdere organisaties voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. In de toelichting wordt steevast vermeld dat je nooit tevergeefs een beroep op hem doet. Altijd staat hij klaar voor de gemeenschap in Westerhoven. Of het nu het Westerhovens Winter- of Lentefeest is, carnaval, het Oranjecomité of de Westerhovense Wielerronde… Henri is er altijd bij en zet zijn schouders eronder. Ook heeft hij jaren muziek gemaakt en vrijwilligerswerk gedaan bij Fanfare Irene en de Brassers. Iets waarvoor hij al eerder tot 'Lid van verdienste' werd benoemd. Tijdens het Westerhovens Winterfeest werd hij onlangs nog onderscheiden met de plaatselijke onderscheiding 'd'n Opperman'. En daar komt nu dus nog een Koninklijke Onderscheiding bij. Een prachtig eerbetoon voor 45 jaar bij de vrijwillige brandweer.

Meer berichten