Monique Loomans ontvangt de Koperteutenprijs 2020. Foto: Jurgen van Hoof
Monique Loomans ontvangt de Koperteutenprijs 2020. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Lofwoorden & waardering voor Monique

Jan van den Dungen

Koperteutenprijs 2020

Zondagmiddag heeft een nietsvermoedende Monique Loomans (45) de Koperteutenprijs 2020 ontvangen. Zij kreeg deze plaatselijke onderscheiding voor haar vele verdiensten in de gemeenschap de afgelopen bijna 30 jaar. Van Bergeijks wethouder Monique Theuws waren er naast bloemen, lovende woorden voor de gemeenschapszin van haar naam- en dorpsgenote.

LUYKSGESTEL - Monique Loomans is 45 jaar geleden geboren tijdens Luyksgestel kermis. "De ambulance kon die maandag nauwelijks bij ons huis aan de Burgemeester Magneestraat komen, vanwege de wielerronde tijdens de jaarlijkse kermis", lacht haar zus. Uitgenodigd voor een etentje belandde zondagmiddag in het feestgezelschap van de jaarlijkse uitreiking van de Koperteutenprijs in restaurant Aengenaam en was daar meteen middelpunt van de belangstelling. "Ik wist vooraf niets, maar uit gedragingen in mij omgeving, vermoedde ik wel dat er iets aan de hand was", volgens Monique.

Zij begon 28 jaar geleden als 17-jarige bij jeugdinstuif Galaxy. Eerst als vrijwilligster later tevens als bestuurslid. Zij startte samen met Stefan Roijackers, die in 2018 de Koperteutenprijs kreeg. Verder is Monique voor het 4e seizoen secretaris van vv De Raven een vereniging waar haar vader Tinie (zaliger) een zeer gewaardeerd bestuurslid van was. Zij voetbalt nog actief in het dames-zaalteam en zit in de activiteitencommissie van carnavalsvereniging De Stekkeraopers. Dat werk doet zijn in diverse commissies en organiseert mede de activiteiten voor de carnavalvierende jeugd. Tijdens de zittingen werkt zij achter de bar in het artiestencafé. Monique is al zo'n 20 jaar organisatrice van het korfbalkamp van korfbalvereniging Stormvogels. Toen ze zelf stopte met actief korfballen, zette Monique zich in als jeugdtrainster. Verder werkt zij al 20 jaar als pedagogisch medewerkster bij het plaatselijke kinderdagverblijf Kiekeboe, waar ze de jongste jeugd wellicht al ongemerkt haar eigen gemeenschapszin overbrengt. Hoewel wat de jongere jeugd betreft vele jeugdactiviteiten in Luyksgestel haar aantrekken, geniet zij daar zelf ook van. Dit gegeven ontlokte haar enige zus Chantal de uitspraak: Als ons Monique iets doet, dat doet ze dat verrekte lang". En daar is natuurlijk niks teveel mee gezegd. Monique was al eens eerder Persoon van Verdienste in het carnavalsjaar 2014-2015 tijdens het Prinsschap van John van Ham en adjudant Rob Roijackers.

Zondag ging er ook een wens in vervulling van het Koperteutenbestuur. De wens om ook jonge mensen in het vizier te hebben voor de felbegeerde Koperteutenprijs. Deze wens ging dit jaar weliswaar in vervulling, maar wel met de aantekening dat nooit de leeftijd van de genomineerde, doorslaggevend mag zijn, maar de verdiensten voor Luyksgestel over een lange reeks van jaren.

Meer berichten