Foto: Ger Cremers
Foto: Ger Cremers (Foto: Ger Cremers)

Schola Cantorum blaast 40 kaarsjes uit

Van de redactie

Gregorianen vieren jubileum

Op zaterdag 1 februari viert het gregoriaans koor haar 40-jarig bestaan met om 17.30 uur de jubileummis, die afgesloten wordt met de lofzang 'Te Deum Laudamus.'

Riethoven - Het gregoriaans koor heet eigenlijk Schola Cantorum; leerschool voor zangers. De term 'gregoriaans' komt van Gregorius de Grote. Deze paus legde aan het einde van de 6e eeuw de richtlijnen voor kerkelijke muziek vast. Deze gezangen waren lange tijd de enige in de rooms-katholieke kerk.

Een bijzondere gildemis

Toen in de jaren '60, van de vorige eeuw de mis werd gemoderniseerd, verdween het gregoriaans, alsmede de Latijnse gebeden. Tien jaar later kenden de jongeren de oude gezangen en misviering niet meer. In 1977 organiseerde het St. Annagilde de gildedag voor de kring Kempenland. In het kader van tradities opperde de organisatie het idee een ouderwetse mis met gregoriaanse gezangen te plannen. Men ging op zoek naar mannen, die uit het verleden het gregoriaans nog kenden en deze waren meteen enthousiast. Frans van der Linden werd als dirigent gevraagd. Er werd besloten vaker een mis met gregoriaanse zang op te luisteren. Zo ontstond Schola Cantorum in 1980. Dirigent Frans ging iedere week naar pater Michael in de Achelse Kluis om zich verder te bekwamen. Vele jaren heeft hij het koor met succes geleid. Toen het voor hem te zwaar werd, nam Jos van Gerwen zijn taak over. Na aanvankelijk even wennen aan de passie van Jos en zijn manier van dirigeren, zong het koor weer als voorheen. Hij heeft zich lange jaren voor het koor ingezet, tot hij afgelopen maart plotseling werd getroffen door een hartstilstand. Wat nu? Alle leden wilden graag verder. Wim Cremers wilde de taak van dirigent wel op zich nemen. Hij had enige ervaring als vervanger. Met de sterk in aantal afgenomen koorleden (hoge leeftijd en door overlijden), beperkt het koor zich tot het zingen van alleen bekende gezangen.

Meer berichten