Koen en Juul waren hunter Marcel van de Ven te slim af.
Koen en Juul waren hunter Marcel van de Ven te slim af. (Foto: )

Winnaars van Hunted: Een sterke strijd geleverd

Nicole Leijen

Koen Vinken en Juul Kennis deden mee aan het tv-programma Hunted en wonnen!

Het ene moment vier je met een wildvreemde familie Moederdag en het andere moment verlang je naar een moment voor jezelf. Koen en Juul maakten het allemaal mee. Maar liefst 21 dagen hadden zij geen vast onderkomen, geen contact met bekenden, nauwelijks geld, een cameraploeg in de nek en zat er ook nog een rechercheteam achter hen aan. Zijn ze dan echt zo crimineel dat ze op de vlucht moesten? Zeker niet, het was allemaal maar een spelletje. Alhoewel, ze namen het uiterst serieus en hun gedrevenheid zorgde voor een bloedstollend spannende overwinning.

REUSEL - "Een supertof avontuur", is de korte samenvatting van een mooi, enthousiast verhaal van Juul (26). Ze raakt niet uitgepraat over alles wat ze mee hebben gemaakt en is dankbaar voor de leuke, gezellige en bijzondere momenten die ze hebben beleefd. Voor haar had het best nog wel langer door mogen gaan. Voor Koen (31) niet. Hij was er na 21 dagen wel echt klaar mee. Continu die camera aan en dus continu alert zijn en met veel dingen rekening houden vond hij erg intensief. "Je hebt nooit een gesprek met z'n tweeën, je wilt niet mopperen voor camera en je hebt niet één moment voor jezelf. Dat maakte het zwaar, zwaarder dan werken", grapt Koen.

In het tv-programma Hunted slaan 13 onbekende burgers op de vlucht voor een professioneel opsporingsteam. Het is de bedoeling dat ze 3 weken uit handen van de 'hunters' blijven. Tussendoor krijgen ze opdrachten om er achter te komen waar ze op de 21e dag verwacht worden om te ontsnappen. Een enorm moeilijke opgave, want het opsporingsteam heeft een triple A status. Een zeer ruime bevoegdheid, waardoor ze zowat alles in mogen zetten aan opsporingsmethodes. Zie daar met z'n tweeën, zonder ervaring, maar eens tegenop te boksen.

Koen en Juul bleken een ijzersterk team te zijn. Slechts kort van te voren wisten ze dat ze deel mochten nemen. Snel werden alle voorgaande seizoenen gekeken, notities gemaakt, bepaald wat mee te nemen en regelden ze op het werk vrij. "De eerste dag direct het toegestane bedrag van 70 euro pinnen en gebruik maken van onbekende netwerken, dat was ons plan", vertelt Koen nuchter, "meer niet." En daar hebben ze zich aan gehouden. "We hebben het nooit aangenomen als iemand onderdak bij familie of bekenden aanbood, hoe aardig en meedenkend we dat ook vonden", gaat Juul verder. En dus bestond hun leven 3 weken lang uit liften, soms wel 5 keer op een dag en aanbellen voor het vinden van een slaapplaats.

"Het is ongelooflijk hoeveel mensen behulpzaam zijn", zegt Juul dankbaar. Vervoer, onderdak of eten krijgen was veel makkelijker dan ze had gedacht. Het was ook vaak Juul die dat regelde. Met haar vlotte babbel, enthousiasme en vrolijke blik maakte zij de connectie. "Ik maakte een praatje in de auto of deed spelletjes met de kinderen en liet terloops vallen dat we een slaapplek zochten. Dat werkte meestal wel", legt de goedlachse Juul uit. "En als je ergens mag slapen is de stap naar mee blijven eten makkelijk gezet." En zo maakten de twee regelmatig deel uit van een gezin wat ze niet kenden en dat leverde hen heel veel mooie momenten op. Ze hebben tractor en vrachtwagen gereden, heggen geknipt, gezellige avonden met wijn en chips beleefd, zijn luxe uit eten geweest en hebben de serie Undercover gekeken. "Soms was het erg saai en verveelden we ons", gaat Koen verder. "Omdat het zo goed ging hadden we vaak in de middag al een slaapplek. En dan kun je geen kant op. Je zit letterlijk ondergedoken en kunt niet even iets leuks gaan doen. Dan is televisie kijken een goed alternatief", besluit Koen.

Koen vulde, met zijn rust, logica en betrouwbare uitstraling, de levendigheid van Juul goed aan. Hij overdacht zaken en wist goed te benoemen wat de volgende stap moest zijn. Telkens als Juul wat zenuwachtig werd, vertrouwde Koen op het feit dat ze er goed over na hadden gedacht en bracht hij de rust terug. Echte ongemakken hebben ze niet ervaren en ze hebben elkaar ook niet anders leren kennen. Wel werd gevoelsmatig alles uitvergroot omdat je niet even bij elkaar weg kunt. "Maar dan ging ik bijvoorbeeld iets met de man des huizes doen en Juul met de kids. Dat liep vanzelf zo en hielp mee om het leuk te houden", aldus de praktische Koen. En zo kregen de twee het voor elkaar om de 'hunters' te slim af te zijn en op dag 21 het land uit te vluchten. Hun vrijheid tegemoet.

Dat ze wonnen was best een verrassing. Voor henzelf, maar ook voor de omgeving. "Het eerste doel was om niet als eerste van de 13 voortvluchtigen af te vallen", bekent Koen eerlijk. "Daarna wilden we het langer dan een week volhouden. En zo stelden we telkens ons doel bij." "Uiteindelijk deden we natuurlijk mee om te winnen", vult de gedreven Juul aan. Hun omgeving was niet zo zeker van de overwinning. "Na de eerste aflevering kreeg ik al berichten dat we er zeker te weten als eerste uit zouden liggen", lacht Koen. Grappig, want Koen wist op dat moment maar al te goed dat ze er met de winst vandoor zijn gegaan. Juul heeft zich nog wel even moeten trainen om niets te verraden. "Iedereen gaat op het laatst vissen. Dus ik had een standaardzin geoefend die ik tegen iedereen zei. Zo wimpelde ik tot de finale-uitzending iedereen af", legt Juul lachend uit.

Die finale bracht nog veel teweeg. "Ineens krijg je honderden volgverzoeken op social media, berichtjes, mailtjes, word je herkend en wordt er naar je verhaal gevraagd", aldus een verraste Juul. "En iedereen maakt dezelfde grapjes", vult Koen aan. "Mag je hier wel komen, je bent toch op de vlucht?", is een vraag die ze te pas en te onpas te horen krijgen. Dus voor iedereen die het nog niet weet: Koen en Juul zijn niet meer op de vlucht, mogen weer overal gezien worden en zijn zeker niet crimineel.

Meer berichten