Column Lowie

Dog eat dog

Foto: Foto:

Dat het handige Harrie's zijn daar bij ASML in Veldhoven weten we zo stilaan allemaal wel. Het bedrijf maakt namelijk de meest geavanceerde chipmachines ter wereld en dat legt de computernerds bepaald geen windeieren. Vorig jaar bleef er onder aan de streep maar liefst 2,6 miljard euro aan winst over. Maar zoals het er nu naar uitziet zou dat succes wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen wat betreft de goede banden tussen Nederland en Amerika. Wat is het geval? Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland liet vorige week namelijk weten dat Trump niet wil dat ASML EUV-apparaten gaat leveren aan China. Amerika gaat er van uit dat China ze gaat gebruiken voor militaire doeleinden.
De Chinese ambassadeur, Xu Hong zette nog wat extra druk op de ketel door te zeggen dat de relatie tussen Nederland en China ook gevaar loopt als de levering niet doorgaat.

ASML investeerde de afgelopen jaren fors in de ontwikkeling van de EUV-apparaten met als doel er zoveel mogelijk van te verkopen. Dat gebeurde eerder al aan Zuid-Korea, Taiwan en ook aan Amerika. Maar nu China zich dus ook heeft gemeld als potentiele klant schiet dat bij Amerika in het verkeerde keelgat.

Alsof Amerika en China zich zelf ook maar iets aantrekken van kritische kanttekeningen die andere landen hebben bij de activiteiten van hun multinationals. Moeten wij nu aan Amerika vragen of ze in het kader van ons nieuw bijgestelde nationale gezondheidsbeleid er voor willen zorgen dat Philip Morris en McDonalds hun activiteiten ook stopzetten. Of aan China of ze hun Alibaba Group wat willen temperen.

'Dog eat dog' zullen we maar denken. De hardste schreeuwers krijgen meestal hun zin. Maar ik mag toch hopen dat ASML zijn poot nog even stijf houdt. Ook al zal Rutte na een telefoontje uit het Witte Huis de handige Harrie's in Veldhoven te zijner tijd ongetwijfeld laten weten wat er van ze wordt verwacht.

Meer berichten