Tot half april zijn in het Dolium aan het Gebint in Eersel schilderijen te zien van Tonnie Takken.
Tot half april zijn in het Dolium aan het Gebint in Eersel schilderijen te zien van Tonnie Takken. (Foto: Ton van de Vorst)

'Elk schilderij is een avontuur'

Ton van de Vorst

Tonnie Takken exposeert

Een levendige geest is de bron van de creatieve schilderijen van Tonnie Takken. Ze heeft een unieke manier van werken. Achter elk schilderij zit een verhaal, een fantasie of een ontdekking. Uit haar uitgebreide collectie toont ze tot half april een dertigtal schilderijen in het Dolium in Eersel.

Eersel – Al haar hele leven tekent en schildert Tonnie Takken. Op 20-jarige leeftijd ging ze naar de tekenacademie in Tilburg die gevestigd was in houten barakken tegenover het conservatorium. Ze wilde docente kunstgeschiedenis en tekenen worden. Korte tijd heeft ze dat ook gedaan totdat haar werk een andere wending nam. Sinds 1992 schildert ze weer intensief. En haar persoonlijke ontwikkelingen en gedachten zijn steeds prominenter in haar schilderijen aanwezig.

Gedachten verwerken

"Ik ben begonnen met architectuur, maar dan zeg maar geabstraheerd realistisch, met vereenvoudigde vormen en andere kleuren. Ik wist niet zo goed wat ik wilde en wat ik kon dus ik zocht wat houvast in de bestaande dingen die ik vervolgens aanpaste. Dat houvast heb ik gaandeweg steeds meer losgelaten en nu is elk schilderij een avontuur waarin ik mijn gedachten de vrije loop kan laten gaan en verwerken in het schilderij."

"Ik gebruik ook steeds meer verschillende materialen: zand, schelpen dingen uit de natuur en laatst heb ik wasdraad gebruikt om een schilderij mee te borduren."

Fantasiebeelden

"Het maken van een schilderij begint met een heel globaal idee, bijvoorbeeld iets met natuur. Dan zet ik verf op bijvoorbeeld iets als goudpapier en verdeel dat in blokjes. Plotseling krijg ik dan het idee om Babylonische teksten in die blokjes te zetten en daarna komt er ineens een IJslandse sjamaan in mijn gedachten voorbij, die ik ooit in een boek heb gezien. En zo krijg je fantasiebeelden. Ik weet achteraf bijna altijd waar het mee te maken heeft en wat het voor mij betekent. Op dit moment werk ik aan een schilderij naar aanleiding van een boek dat ik zag over Benedictus waarin hemel en hel werden uitgebeeld. Met heiligen in een heldere hemel en sprinkhanen op een donkere aarde. Ik weet niet waar het uitkomt.

Je moet niet bang zijn om vorm en kleur naar eigen gevoel aan te passen. En het schilderij hoeft helemaal niet technisch perfect te zijn. Dat maakt het vaak zo voorspelbaar."

Tentoonstelling

Dertig schilderijen van Tonnie Takken zijn tot half april te zien in het Dolium aan het Gebint 1 in Eersel. Het Dolium is elke dag geopend.

Belangstellenden kunnen per e-mail aan onderstaand adres contact opnemen met haar.

tonnie.takken@gmail.com

Meer berichten