De Heksenboom gaat door in de Europese Tree of the Year Verkiezing. Foto: Rob Visser
De Heksenboom gaat door in de Europese Tree of the Year Verkiezing. Foto: Rob Visser (Foto: )

Legende in Bladel inspireert jong en oud

Van de redactie

Stemmen op Heksenboom kan nu

De karakteristieke Heksenboom op Landgoed ten Vorsel in Bladel maakt als Nederlandse kandidaat kans op de titel Europese Boom van het Jaar. Tot en met 29 februari kan iedereen in Nederland stemmen via www.deboomvanhetjaar.nl om de boom aan de overwinning te helpen. De uitslag van deze Europese verkiezing wordt op 17 maart bekendgemaakt in Brussel.

Bladel - De Heksenboom werd in oktober vorig jaar verkozen tot De Boom van het Jaar 2019 na een nek-aan-nekrace met de Rotterdamse Lijnbaanplataan. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door SBNL Natuurfonds in Leersum. Rond de Heksenboom hangt een mysterieus verhaal over Zwarte Kaat, een heks die rond 1600 met haar bende een pasgeboren baby ontvoerde uit de Hoeve Ten Vorsel. Ze noemde hem Thomas en voedde hem zelf op. Jaren later werd ze onthoofd door Floris ten Vorsel, Thomas broer. De broers werden herenigd en Zwarte Kaat werd begraven op de hei. Volgens de legende groeide de struik die haar begraafplaats markeerde, uit tot een sprookjesachtige boom.

In het kader van deze Europese verkiezing heeft Stichting de Boomfeestdag, samen met ondermeer SBNL Natuurfonds en Landgoed Ten Vorsel, een gratis lesbrief ontwikkeld. Meer dan 6.000 scholen hebben inmiddels bericht hierover ontvangen. Hierin krijgen kinderen les over het belang van bomen voor onze leefomgeving en het klimaat. Deelnemende scholen maken kans op een volledig verzorgd schoolkamp op het landgoed of op één van de 50 krentenbomen, bestemd voor het schoolplein.


Van 1 februari tot en met 29 februari mogen alle Europeanen een maand lang hun stem uitbrengen op de genomineerde bomen voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. Er wordt gevraagd op twee bomen te stemmen. SBNL Natuurfonds roept Nederland op om in ieder geval te stemmen op de Heksenboom via www.deboomvanhetjaar.nl. Meer informatie over de Heksenboom zelf en de scholenactie is te vinden op www.deheksenboom.nl


De verkiezing Boom van het Jaar wordt sinds 2018 georganiseerd door SBNL Natuurfonds en draait om markante bomen in Nederland met een bijzonder verhaal. Dat kan een historisch verhaal zijn of een verhaal van een boom die een natuurramp overleefde. Of denk aan een boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest wordt gevierd. Voor de verkiezing van 2019 zijn 148 bijzondere, emotionele en historische verhalen ingestuurd. Een vakjury heeft per provincie één boom genomineerd, deze twaalf bomen maakten kans op de titel Boom van het Jaar 2019. Na een spannende strijd is de 'Heksenboom van Zwarte Kaat' in Bladel in 2019 de winnaar geworden. De Heksenboom gaat dit jaar Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing.

www.deboomvanhetjaar.nl

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden