Kern- en dorpsraden, geflankeerd door wethouder Stef Luijten en burgemeester Arinda Callewaert, krijgen het eerste exemplaar uitgereikt
Kern- en dorpsraden, geflankeerd door wethouder Stef Luijten en burgemeester Arinda Callewaert, krijgen het eerste exemplaar uitgereikt (Foto: )

'Boer'goundisch Bergeijk is als petazzi

Jan van den Dungen

Bergeijks DNA in beeld

'DIVERS' prijkt als tekst goed zichtbaar op deze foto, met houten letters al op de achterwand van de raadzaal van het gemeentehuis, waar vorige week het zojuist uitgekomen DNA boekwerk werd uitgereikt. Laat ook dat nou de uitkomst zijn van het onderzoek naar de gezamenlijke DNA-factor of wel De Natuurlijkse Aard van de inwoners van Bergeijk en haar kernen. Conclusie; het Bergeijks DNA verschilt niet zoveel per kern.

BERGEIJK – Het eerste exemplaar van de 2500 aangemaakte boekjes werd onlangs door wethouder Stef Luijten aangeboden aan vertegenwoordigers van de kern- en dorpsraden. Door meerdere bijeenkomsten en gesprekken met inwoners en ondernemers in Bergeijk te organiseren werd opgetekend wat De Natuurlijke Aard van Bergeijk is. Tijdens de workshops werd hen onder meer ook de vraag gesteld wat gemeente Bergeijk zou voorstellen als gerecht. Verreweg de meeste antwoorden verwezen naar stamppot of te wel 'petazzi'. Dat vonden de inwoners een eerlijke, voedzame maaltijd die het beste bij hen paste. Niet bourgondisch maar dus 'boer'gondisch. Een politieke partij binnen de gemeenteraad van Bergeijk stelde "We willen immers met zijn allen, goede zorg, schone lucht, gezonde woningen, een veilige woonomgeving en geen financiële zorgen, in welke kern van Bergeijk je ook woont." Deze DNA-opdracht werdt uitgevoerd door Xander Koppelmans en Jan Kooren van studio PHGR uit het Zeeuwse Goes. Voor deze klus trok de gemeenteraad van Bergeijk in mei 2018 al een bedrag van 30 mille uit en waarbij dit onderzoek zou moeten resulteren in een boekwerkje waarin het unieke van deze, sinds 1997 samengestelde Kempengemeente, is vastgelegd. In het voorstel aan de raad formuleerde B&W het als volgt: "Om te weten wie bij je past, moet je eerst weten wie je zelf bent." Xander Koppelmans en Jan Kooren geloven erin dat je alleen kunt 'verkopen' wat je bent, waar je zelf in gelooft. Wat is er nu zo eigen aan Bergeijk Hof, Weebosch, Loo, Luyksgestel, Riethoven en Westerhoven? Wat verbindt hen? En waarin verschillen zij? Per dorpskern werden deze presentatieavond groepjes gevormd die ingingen op de vraag welke initiatieven er, in lijn met het DNA, voor de eigen kern ontwikkeld zouden kunnen worden. Het initiatief kon iets fysieks zijn, maar ook een evenement bijvoorbeeld. Voor deze initiatieven kon vanuit elke dorpskern een voorstel ingediend worden bij de gemeente.

Voor het vervolg op het DNA-boek was door de raad 50.000 euro, ofwel 8.333,33 euro maximaal per kerm opgenomen in de begroting. Samen met Beleef Bergeijk en de dorpsraden en de kernraad is een plan opgesteld voor het inzetten van deze middelen voor het vervolg op het DNA-boek. De zaak is op 20 februari in de gemeenteraad gekomen. Het doel hiervan is om bij te dragen aan de leefbaarheid waardoor Bergeijk aantrekkelijk blijft en wordt voor inwoners, ondernemers en toeristen.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden