Anke van Herk en Joost Gevers zijn druk bezig met de voorbereidingen. Zij verklappen al vast een heel klein beetje aan het publiek.
Anke van Herk en Joost Gevers zijn druk bezig met de voorbereidingen. Zij verklappen al vast een heel klein beetje aan het publiek. (Foto: )

In gesprek met de spelers van NRT: Anke en Joost

Nieuw Reusels Toneel brengt 'Drinken de Goden Duvel' op de planken. De kaartverkoop is inmiddels in volle gang, het decor is nagenoeg af en de spelers zijn nog druk aan het repeteren om dit curieuze blijspel zo levendig mogelijk neer te zetten. Dat belooft wat…Spelers Anke van Herk en Joost Gevers vertellen over de voorbereidingen.

REUSEL - Zo repeteert de cast dit keer in het decor. En daar wil Joost maar al te graag iets over kwijt: “Dat we kunnen repeteren in decor is echt een luxe. Al vroeg in het proces kunnen we plaatsing en handelingen van spelers goed neerzetten, zodat we dat bijna één-op-één kunnen overzetten naar het podium.” Anke vult aan: “Ja absoluut… én je hebt als speler, al tijdens de repetities, écht het gevoel al op de buhne te staan. Zo wordt het decor voor ons geleidelijk een ‘vertrouwde omgeving’ en hopelijk straalt ons spel dat straks ook uit.”

Over haar rol wil Anke niet teveel loslaten. “Mensen moeten maar komen kijken, ha ha! Nee, ik mag wel verklappen dat ‘Ria’, weg bij haar partner, toevlucht zoekt in een blijf-van-mijn-lijf-huis… maar die toevlucht (en misschien ook wel verlossing) vindt in de kroeg van Stella.

En de rol van Joost? Hij grijnst. “Tja, ik zou wel iets willen zeggen, maar kan dat feitelijk niet. Als ‘Willem’ sta ik van begin tot eind op het toneel, maar Willem heeft geen spraakvermogen. En da’s vrij bijzonder. Hij moet dus andere manieren van communicatie zoeken. En je snapt dat dat ook wel eens uitdraait op miscommunicatie…”

Daarbij wil Anke wel even toevoegen dat dit de indruk wekt van een klucht, maar dat het stuk dat zeker niet is: “Het is een Vlaams stuk met humor, maar ook met ruimte voor overpeinzing. De ‘diepere laag’ maakt ons het eeuwenoude verschil duidelijk tussen ‘geloof’ en ‘godsdienst’. En dat wordt ons haarfijn uitgelegd door niet de minste: God zelf.”

Joost knipoogt: “Tenminste, dat is wat ‘Theo’ beweert. Laat het publiek zelf maar oordelen. Ik denk dat onze regisseur Alex Reefman in zijn bewerking van het stuk er prima in is geslaagd die dubbele bodem te laten zien.”

Te zien op 20 en 21 maart (NRT-Compleet) en 27 en 28 maart (reguliere voorstellingen) in CC De Kei. Kaarten te reserveren via www.nieuwreuselstoneel.nl of bij Primera, Markt 70. Ook kaartverkoop aan de kassa.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden