Bart temidden van zijn Inspired-bikers bij de finish vorig jaar
Bart temidden van zijn Inspired-bikers bij de finish vorig jaar (Foto: B-Inspired)

'Ik ga niet bij de pakken neerzitten'

'Ik zet me liever in om Duchenne het hoofd te bieden'

Jan van den Dungen

B-Inspired is het levensmotto van Bart van Riet, waarbij de letter ‘B’ staat voor Bart. Inspiratie betekent voor hem hoop voor de toekomst. Bart wil ondanks zijn eigen beperking die de ziekte van Duchenne hem brengt, liefst zelf in beweging komen. Gelden verzamelen voor onderzoek naar deze aandoening: “Duchenne moet de wereld uit”, zo vindt hij. Kortom, vooruit met de geit. De eerste activiteit staat al op de rol. Tweemaal een benefietdiner met loterij in Restaurant De Zwaan in Borkel en Schaft op 7 en 15 april.

BERGEIJK/RIETHOVEN - De 39e jarige Riethovenaar Bart van Riet en zijn vrouw Monique, die samen op een appartement wonen in Bergeijk, zetten zich zowat het hele jaar door in om fondsen te werven voor Duchenne Heroes. Bij kinderen, uitsluitend jongens, die met Duchenne pierdystrofie worden geboren, breken de spieren langzaam af. Ze worden steeds minder sterk. Mensen met Duchenne missen een eiwit dat zorgt voor stevigheid van spiercellen. De opbrengsten uit de benefiets dragen bij aan het ontwikkelen van een medicijn en een betere kwaliteit van leven mensen met Duchenne”.

Toeval of niet, maar Bart kent uit zijn Riethovense kring maar liefst vier jongens met deze ziekte. “Thomas van Beek en zijn team inspireerde destijds. Dat was in 2016 bij de finish van Duchenne Heroes. Het maakte bij mij zoveel gevoelens los, dat ik besloot om voortaan ook geld in te gaan zamelen voor deze zware tocht.” Bart formeerde in 2017 zijn eerste eigen mountainbiketeam. In 2020 staat team B-Inspired voor de vierde keer aan de start van de 700 kilometer lange monstertocht door zeven landen. Dit jaar van 6 tot en met 12 september: “Hiermee trappen we Duchenne de wereld uit”, aldus Bart. “Mijn team bestaat uit Johan van Bakel, Harry de Beijer, Jakob de Groot, Joyce Sanders, Floor Peels en Eline Donders. Iedere deelnemer brengt maar liefst 2.500 euro sponsorgeld binnen. Voor Eline heeft het een extra lading; haar broer leed ook aan Duchenne en werd slechts 18 jaar. “Ik was bevriend met Willem”, vertelt Bart. “De levensverwachting is laag. 40 jaar is al een uitzondering. Ja dat is heftig.”

“Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Integendeel. Ik zet me liever in om Duchenne het hoofd te bieden. Voor mezelf, maar vooral ook voor anderen. En ik hoef het gelukkig niet alleen te doen. Samen met een aantal vaste vrienden organiseren wij bijvoorbeeld jaarlijks een supervet festival tussen eerdergenoemde activiteiten door: het B-Inspired Fest. Ook dit jaar is het voor de derde keer weer zover, op zaterdag 27 juni op de Statie in Valkenswaard. Twee podia, vette bands en acts en veel publiek”, zegt Bart trots. “Dat festival organiseren we helemaal met vrijwilligers; de bands, de publiciteit, alle randactiviteiten. Samen maken we er iets geweldigs van op de Statie. Daar ben ik echt super trots op. Allemaal voor Duchenne Heroes. Kijk maar eens op www.facebook.com/binspiredduchenneheroes.”

Voor de benefietdiners op 7 en 15 april zijn nog enkele plaatsen 040-2068326;

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden