Foto:
Column Lowie

Totale gekte

Column van Lowie Seuntjens

Of ik geen spijt had van mijn lacherige Corona-column van een paar weken geleden, vroeg een dorpsgenoot me in de plaatselijke supermarkt, terwijl hij voor een compleet weeshuis toiletpapier in zijn winkelkarretje had liggen. In mijn column van een paar weken geleden had ik het gehad over de paniek die was uitgebroken onder de Tilburgse Kruikezeikers nadat bij een 56-jarige stadsgenoot het virus was geconstateerd. Misschien hadden ze met carnaval wel uit een besmet glas gedronken?

‘Nou nee niet echt’, zei ik tegen de man.
‘Ook niet nu het hele land op slot zat en Brabant het episch centrum van de pandemie zou zijn’, zei hij een beetje bozig omdat hij zich volgens mij een beetje betrapt voelde.

Ik vertelde de man dat ik niemand de dood toewens. Maar ook dat ik van mening was - ook al willen we dat liever niet horen - dat Corona-slachtoffers nou eenmaal net zo bij onze manier van leven horen als griep- en verkeersslachtoffers. Als je geen griep wilt krijgen moet je de hele winter binnen blijven. Wil je dat er geen verkeersslachtoffers vallen moet je iedereen verbieden om nog de weg op te gaan. Wel kun je een extra onderhemd aandoen en gevaarlijke kruispunten verkeersveiliger maken.

De gemiddelde leeftijd van alle Corona-slachtoffers is 81 jaar. Dus ik begrijp dat vooral ouderen en minder fitte mensen zich zorgen maken. Maar ik blijf volhouden dat we door een overdaad aan informatie via radio, tv en vooral social media ons met zijn allen gek hebben laten maken en het door Rutte genomen besluit om het land op slot te gooien vooral een politiek besluit is, ingegeven door lichte hysterie.

Mijn dorpsgenoot schudde meewarig zijn hoofd en liep verder naar de broodafdeling. Even later stonden we samen bij de kassa. Gelukkig had hij niet gezien dat ik wat extra potjes pastasaus in mijn karretje had liggen. Maar die waren deze week in de aanbieding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden