Het enige ziekenhuis op Aruba, waar Hanneke Jansen tot eind april werkzaam zal zijn.
Het enige ziekenhuis op Aruba, waar Hanneke Jansen tot eind april werkzaam zal zijn. (Foto: )

'Ik heb een plan B klaarliggen'

'Eerder terugkomen is geen optie voor mij'

Roy de Leijer

Overal ter wereld ervaren Nederlanders de gevolgen van de coronacrisis. Ook het dagelijkse leven van (oud-)Kempenaren Evy Peeters, Frank Sanders en Hanneke Jansen wordt door het oprukkend virus beïnvloed.

KEMPEN - Hanneke Jansen uit Reusel is sinds november werkzaam op de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) van het ziekenhuis op Aruba. Op het eiland werd op vrijdag 13 maart bij een Amerikaanse toerist de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. Er werden snel maatregelen genomen, zegt Jansen: “De Arubanen zijn heel relaxte mensen. ‘Poco poco’ (ofwel: rustig aan, red.) is hier de dagelijkse norm. Maar bij de bekendmaking van de eerste besmetting werd er direct heel adequaat gereageerd. Alle scholen werden gesloten en ook de horeca moest dicht. Ook werd de social distancing zeer sterk aangeraden en op drukke plekken, zoals supermarkten, wordt bij iedereen de temperatuur opgemeten. Waar veel dingen hier ‘houtje-touwtje’ gebeuren, verbaasde mij de aanpak wat betreft corona. Dat moet ook wel, want Aruba heeft slechts een ziekenhuis, met weinig capaciteit en chronisch tekort aan verpleegkundigen. Een serieuze uitbraak zou hier een heel groot probleem zijn, oftewel een ramp.”

Avondklok

Na een week stond de teller op het eiland op zes besmettingen, nu is het opgelopen naar 17. Inmiddels is er op Aruba een avondklok ingesteld. Mensen die zich hier niet aan houden krijgen een flinke boete. Jansen: “De aanpak heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. We hebben negen besmettingen in tien dagen tijd. Van die negen mensen is er niemand opgenomen in het ziekenhuis. Wel zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt bij het personeel en de patiënten iedere dag de temperatuur opgenomen. Daarnaast moeten we onder meer gepaste afstand van elkaar houden."

Ze geeft aan dat Aruba leert van de situatie in Nederland: "De Nederlands richtlijnen van het RIVM worden ook hier aangehouden."

Officieel vliegt ze op 4 mei terug naar Nederland. “Maar dat is nu even afwachten. Ik heb al wel een plan B klaarliggen en dat is een maand verlengen. Eerder terugkomen is geen optie voor mij. Ik heb hier een contract tot eind april en wil er hier ook staan als het een ‘gekkenhuis’ wordt.”

De situatie in Nederland volgt ze op de voet. "De berichten die ik in kranten lees stroken niet altijd met het contact dat ik heb met familie en vrienden. Zij zijn ook bezorgd, maar niet in paniek. De koppen die ik in Nederlandse kranten voorbij zie komen, komen wel paniekerig over. Ik hoop dat iedereen zijn hoofd erbij houdt.”

Vervelen doet ze zich nog niet. Jansen: “Aan verlaten strandjes liggen, wandelen, eten bij collega's thuis in kleine groepjes, dat mag nog allemaal wel.”

Zwitserland

Evy Peeters uit Netersel werkt sinds augustus in Zwitsersland als au pair. Ze verblijft in Prangins, een dorp tussen Genève en Lausanne. Peeters: “Hier woon ik aan een meer. Zo lang het kan geniet ik van het weer en ga ik het water op.”

Net als in Nederland staat het dagelijkse leven stil in Zwitserland. Peeters: “Mensen mogen sinds vrijdag de deur niet meer uit, behalve voor boodschappen, werk of om anderen te helpen. Er zijn nog best wat mensen buiten de deur te vinden die zich niet aan de nieuwe maatregelen houden.”

Nummertje trekken

“Voor sommige supermarkten staat een rij omdat ze maar een bepaald aantal mensen in de winkel willen hebben. Bij sommige winkels is het een nummertje trekken en op je beurt wachten.”

Zelf merkt ze niet zo veel van de maatregelen. Peeters: “Ik merk alleen dat de kinderen de hele week thuis zijn in plaats van drie dagen op de crèche. En dat de ouders vanuit huis werken. Ik zorg voor de kinderen in de ochtend, zodat de ouders kunnen werken en ‘s middags nemen zij het over.”

“Mijn moeder en vrienden houden mij een beetje op de hoogte met hoe het er in Nederland aan toe gaat door te appen en of bellen.”

Texas

Oud-Reuselnaar Frank Sanders woont al jaren in de Verenigde Staten. In zijn woonplaats, de 120.000 inwoners tellende stad Abilene (Texas), hebben veel restaurants het restaurantgedeelte gesloten en kan eten bestellen alleen door middel van de drive-thru. Verder zijn samenscholingen met meer dan tien mensen verboden. Ook de scholen hebben inmiddels de deuren gesloten.

'Mensen mogen sinds vrijdag de deur niet meer uit'

Sanders: “Hoewel het virus steeds serieuzer wordt genomen, is een groot deel van de Texaanse bevolking er nog altijd vrij laconiek onder. Dat komt onder meer omdat er hier nog niemand positief is bevonden. Wel is er een grote run op toiletpapier.”

Hij geeft aan dat er op zijn werk niet veel is veranderd. “Bij binnenkomst wordt de temperatuur gemeten en er wordt stevig gepoetst, maar dat is alles.”

Terug naar Nederland wil Sanders voorlopig niet. Wel volgt hij de situatie in Nederland via diverse Nederlandse media, zoals Omroep Brabant, het Algemeen Dagblad en NPO Radio 1.

Cancelen

Sanders is 8 jaar geleden getrouwd met een Texaanse. “Ik heb het hier goed naar mijn zin. Verder heb ik een green card en ben dus niet geïnteresseerd om tijdelijk of voorgoed terug naar Nederland te komen. Over een paar jaar probeer ik het Amerikaanse burgerschap te krijgen met een dubbele nationaliteit. Wel had ik eind juni een vakantie gepland naar Nederland, maar ik denk dat we die moeten cancelen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden