Foto:
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

School ‘De Groote Aard’ in Duizel

Door Thijs van der Zanden

Duizel - maart 1985. De school voor Zeer Moeilijke Lerende Kinderen (ZMLK), ‘De Groote Aard’ in Duizel ging jongere kinderen toelaten.

De 1 augustus 1985 ingaande ‘Interimwet op het Speciaal en Voortgezet Speciaal Onderwijs dat de toelatingsleeftijd 4,5 jaar werd, voorheen was dat 6 jaar. Bovendien werd het onderwijs voor ZLMK na de 20-jarige leeftijd ook mogelijk voor het Voorgezet Speciaal Onderwijs op de ZMLK-school. De Vereniging van Ouders van geestelijk Gehandicapten gaf tijdens een drietal avonden in Bladel deze informatie aan hun leden. Naast de kinderdagverblijven was de school voor ZMLK, zoals ‘De Groote Aard’, een belangrijke dagopvang voor jonge geestelijk gehandicapte kinderen. Door de nieuwe wet mochten al die kinderen met een leeftijd van 4,5 jaar voortaan naar die school. De schoolsituatie maar ook het schoolprogramma moesten wel flink wat aanpassingen ondergaan om dit allemaal mogelijk te maken.

Wat gebeurde er in die week nog meer

- De viering Boomplantdag in Bladel en Netersel was een succes. Tweehonderd leerlingen van de maar liefst 9 scholen hebben op diverse plaatsen bomen en struiken gepland.

- Streekmusum 'De Acht Zaligheden' opende het seizoen met een expostie van Lambert van der Velden uit Vlakenswaard. Zijn schilderwerken waren gericht op natuur en landschap.

- De gemeenteraad van Bladel & Netersel besloot trottoir-verwarming aan te laten leggen in de Sniederslaan. De verwarming moest uit grondwater op 300 meter diepte komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden