Samen een pilsje pakken, ook als het geen carnaval is.
Samen een pilsje pakken, ook als het geen carnaval is. (Foto: )

'Dat pakken ze ons niet meer af'

Meer dan een hand vol leuke momenten

Nicole Leijen

Als ze over elkaar praten is het 'm’n bruur' dit en 'm’n bruur dat'. Zelden hebben ze het over 'onze Alex' of 'onze Harold' zoals we dat in de Kempen gewend zijn. Het zegt veel over de gebroederlijke band die de twee hebben. En nu hebben ze er een mooie gezamenlijke ervaring bij.

REUSEL - Wat doe je als je broer je verrast met een scheidsrechterfluitje met achterop de tekst: “Wil jij de komende tijd met mij over Narrendonk regeren?” Juist, dan zeg je volmondig JA. “En toen hebben we allebei even een traantje weggepinkt”, geeft Alex eerlijk toe. Waarop Harold, ook eerlijk toegevend, aanvult er daarna flink op geproost te hebben.

Alex Spooren (47) hoefde niet lang na te denken toen hem gevraagd werd in 2020 Prins van Narrendonk te worden. Hij had een enorme drijfveer om carnaval op een andere manier te beleven. “Je hebt een heel krap schema, je ziet van dichtbij hoe de jeugd en de ouderen enorm genieten en iedereen spreekt je aan. Dat is fantastisch om mee te maken,” legt Alex enthousiast uit. Zijn broer Harold Spooren (51) is al even enthousiast en raadt iedereen aan een keer als Prins of Adjudant over Narrendonk te regeren. “Dat pakken ze me niet meer af. Het was in één woord fantastisch. Velen praten er nog over”, zijn kreten van zijn kant. Daarna is hij niet meer te stoppen. Een stormvloed aan verhalen komen op je af als je Harold naar zijn ervaringen als Adjudant vraagt. Voor Alex onmogelijk om er tussen te komen en dus geniet hij ondertussen van zijn kopje thee en laat hij 'z’n bruur' het woord doen. Zo vullen ze elkaar aan.

Dat bleek ook tijdens carnaval en de voorbereidingen daar op. Harold kent veel mensen in het carnavalsleven. Daarin was hij de steun en toeverlaat van Alex. “Hij wist precies te vertellen wie, wie is en dat was voor mij heel prettig”, aldus een tevreden Alex. “En op het podium namen we het gewoon van elkaar over. Kwam de één er bij het antwoorden van de vragen niet uit, dan vulde de ander aan. En als ik moest zingen, nam m’n bruur het gelukkig van me over”, grapt Harold. “Een beetje van Alex, een beetje van Harold en dan komt het goed”, vat Harold treffend samen.

Het mag duidelijk zijn dat de broers nog steeds nagenieten van de carnaval en van wat ze samen mee hebben gemaakt. Voor Harold was de optocht de kers op de taart. Hoewel hij ook erg heeft genoten van de periode waarin nog niet duidelijk was dat hij Adjudant zou zijn. “Velen zijn aan het speculeren en het is echt een sport om jezelf niet te verraden”. Ook Alex genoot van alle voorbereidingen waarbij ze veel samen met de Prinsen en Adjudanten van Hooge - en Lage Mierde hebben gedaan. En ook voor hem geldt dat de optocht echt geweldig was. “Het was kippenvel bij het indraaien van de Wilhelminalaan en het aanzicht van rijen dik toeschouwers. Gewoon top”, blikt een blije Alex terug. De Prins vat carnaval 2020 dan ook samen als 'een fijn fistje nie'. En zijn Adjudant vult aan dat hij fantastisch heeft genoten. En dan sluiten de broers vriendschappelijk af met 'dag broertje'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden