Foto:
Column Lowie

Wereld is niet maakbaar

Column van Lowie Seuntjens

Hadden we het een paar weken geleden met zijn allen over de pfas-norm en het stikstofbeleid, momenteel gaat het alleen nog maar over corona. Je hoeft je radio of tv maar aan te zetten of je wordt er mee overstelpt. Groepsimmuniteit of toch een lockdown?
Het ergste wat we meemaken sinds de Tweede Wereldoorlog, volgens Angela Merkel. Volgens de Franse president Macron zijn we zelfs in een oorlog terecht gekomen. Ook Rutte’s toespraak vorige week maandagavond was niet mals. Maar gelukkig gebruikte hij wel een wat minder angstaanjagende toon. Toch, als je er een beetje gevoelig voor bent zou je er zo maar helemaal van in paniek raken.

Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Natuurlijk wel. Zo lijkt het virus in China onder controle. Er komen nauwelijks nog nieuwe besmettingen bij. En ook de verliezen op de Chinese beurs vallen mee.
Nederlandse wetenschappers hebben een gericht medicijn gevonden tegen het coronavirus. De kans is groot dat het ook op de markt verschijnt.
En wat te denken van de positieve effecten op ons milieu. Er zijn nauwelijks nog files. Er wordt veel minder gevlogen waardoor de stikstofdioxide in de lucht is gehalveerd. De Chinezen kunnen weer gezonde lucht inademen en de verbeterde luchtkwaliteit heeft daardoor in China meer mensenlevens gered dan het Coronavirus heeft gekost.

De supermarkten in Nederland draaien momenteel topdagen. De aardappelen en het toiletpapier zijn niet om aan te slepen.
Doordat scholen in ons land dicht gingen moeten leerlingen thuis studeren en brengen gezinnen weer meer tijd met elkaar door omdat pap en mam thuis moeten werken.
Ook wordt steeds duidelijker dat de wereld niet maakbaar is en we niet met zijn allen vijf keer per jaar op vakantie kunnen blijven gaan en een dure Tesla rijden.
Soms heb je een (corona-) crisis nodig om de zaak eens goed op te schudden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden