Column Lowie

Corona en de EU

Column van Lowie Seuntjens

België is verbolgen over de manier waarop Nederland het coronavirus aanpakt en gooit betonblokken op de sluiptoegangswegen. En Italië maakt de Nederlandse virologen uit voor koekenbakkers omdat we hier nog altijd niet zijn overgegaan op een algehele lockdown.
Eerder waren de Europese lidstaten het al niet eens over de aanpak van de financiële crisis in Griekenland en de opvang van Syrische vluchtelingen.


Als er een ding glashelder is geworden is het wel dat Europa er opnieuw niet in slaagt om de lidstaten op een lijn te krijgen. En ook nu is het credo weer: ieder voor zich en god voor ons allen.

Dat geldt ook voor de manier waarop potverteerders als Italië en Frankrijk nu denken aanspraak te kunnen maken op zogeheten eurobonds. Premier Conte van Italië kwam met dat voorstel. Uiteraard was Macron van Frankrijk daar ook voorstander van. Feitelijk houdt dat in dat landen als Duitsland en Nederland die hun begroting wel op orde hebben hun creditcard afgeven aan Zuid-Europese landen die er met de pet naar hebben gegooid. Als advocaat van de duivel zou je dus kunnen zeggen dat de EU zo de coronacrisis misbruikt om Duitse en Nederlandse belastingbetalers voor Italiaans en Franse schulden op te laten draaien.

Voormalig minister Dijsselbloem, zei ooit tegen Zuid-Europese lidstaten die het niet zo nauw hadden genomen met hun begroting: ‘Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden.’ Dat kwam hem duur te staan en door toedoen van Italië en Frankrijk kon hij door de achterdeur vertrekken.


Natuurlijk gaat in deze moeilijke tijden gezondheid boven alles. Maar ik ben wel erg benieuwd of minister Hoekstra straks overeind blijft in Brussel. Als hij krom gaat heeft hij in elk geval heel wat uit te leggen aan al die door corona gedupeerde ondernemers en ZZP-ers in eigen land.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden