Foto:

'De gezondheid gaat nu voor'

Alleen maar trainen

'Voor ons geldt hetzelfde als voor alle anderen. Wij mogen nog van geluk spreken dat we de weg op mogen om te trainen'

Piet Gijsbers

Het coronavirus heeft al enkele weken de sport in een houdgreep. Meerdere wielerkoersen zijn afgelast om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en ook andere wedstrijden dreigen niet door te gaan. Renners mogen blij zijn als ze nog buiten mogen trainen. Dat geldt ook voor de regionale profcoureurs Pim Ligthart uit Bergeijk en Wesley Kreder uit Hapert. In het begin van maart werd aanvankelijk nog groen licht gegeven voor grote wielerkoersen als Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo. De organisatoren van die wedstrijden hadden toen nog hoop, ook al had het coronavirus in Italië hard toegeslagen. Wout van Aert, de belofte van Jumbo-Visma, besloot als een van de eersten te anticiperen op een mogelijke annulering van die wedstrijden en zijn vizier te richten op de competitie in de Lage Landen. Die begon met de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 29 februari. De Belgische profcoureur bleek een goed voorgevoel te hebben.

BERGEIJK/HAPERT - In de UAE Tour, een WorldTour wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten in de slotweek van februari, deed het coronavirus zijn intrede in het peloton van de beroepsrenners. De etappekoers werd twee dagen voor het einde geannuleerd, alle renners en begeleiders werden getest, waarna enkele complete teams in quarantaine moesten achter blijven. Al snel daarna besloot een aantal profteams niet deel te gaan nemen aan de wedstrijden in Italië. Ook de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma trok zich uit preventief oogpunt terug uit de Italiaanse topwedstrijden, omdat de ploegleiding het voor renners en begeleiders medisch onverantwoord vond. In Frankrijk ging de etappekoers Parijs-Nice met een afgeslankt peloton alsnog door, maar werd op de voorlaatste dag beëindigd. Inmiddels is het rijtje afgelastingen alsmaar langer geworden met nu al tot eind mei toe gecancelde of uitgestelde wedstrijden. Al vroeg in het jaar hadden de wielerprofs zich in koersen in warme landen op het Europese voorjaar voorbereid. In februari begon Pim Ligthart zijn wegseizoen 2020 in een achtdaagse etappekoers op de wegen van Rwanda. “Die meerdaagse wedstrijd zo vroeg in het jaar had ik hard nodig na een operatie aan mijn rechterbeen in november,” zegt Ligthart. “Al anderhalf jaar had ik last van een slapende voet. Dat is nu verholpen door meer ruimte te maken aan een onderbeenspier. Pas vanaf januari kon ik mijn trainingen gaan opbouwen. Deelnemen aan de Rotterdamse Zesdaagse als in voorgaande jaren was nu geen optie. In die periode, begin januari, zat ik nog maar een uurtje per dag op de fiets. Ook het trainingskamp van mijn ploeg in december had ik toen al moeten laten schieten vanwege fysiotherapie.” De Bergeijkse profrenner kon halfweg januari wel aansluiten bij het tweede trainingskamp van zijn Franse ploeg Total Direct Energie in het Spaanse Calpe. Daar trainde hij vooral individueel, omdat zijn ploeggenoten al veel beter in conditie waren. Om extra kilometers te maken reed hij vervolgens de Ronde van Rwanda. “Ik had pas zes weken serieus getraind. Het ging daar veel beter dan verwacht. Een heel speciale ervaring was die etappekoers. Nog nooit zag ik zoveel publiek langs de parkoersen als daar in Afrika. Hoewel de route met gemiddeld 2000 hoogtemeters per dag mij niet op het lijf geschreven was, ging het al wonderwel goed.” Als beste dagprestatie finishte hij in de vijfde etappe op de 5e plaats. Terug in Nederland kreeg de renner uit Bergeijk amper de kans zijn in Afrika opgebouwde conditie verder aan te scherpen. Al snel werd duidelijk dat vanwege het coronavirus geen wedstrijden meer zouden doorgaan. Ook de Ronde van Drenthe die Ligthart vorig jaar op zijn naam schreef werd van de lijst geschrapt.

Geen klagen

Al eerder dan Ligthart begon Wesley Kreder aan zijn wegseizoen. Begin februari reed de profrenner uit Hapert de Saoedi-Arabië Tour met een vijftal ploegmaats van het Belgische team Circus-Wanty Gobert. In de wintermaanden hield hij zijn fysieke conditie op peil met core stability oefeningen bij Fitness Hapert. Hij ging met zijn gezinnetje samen met het gezin van ploegmaat Xandro Meurisse in december een week naar Spanje. Daar was hij ook in januari met de gehele ploeg op trainingskamp in Calpe. Om vervolgens in Saoedi-Arabië vijf dagen lang de eerste wedstrijdkilometers te maken. Een week later vertrok Kreder met vijf ploeggenoten naar het Spaanse Almeria, gevolgd door de Ronde van de Algarve in Portugal. In de Clasica de Almeria leidde Kreder de eindsprint in voor zijn vriend en nieuwe ploegmaat Danny van Poppel die met de 4e eindpositie net buiten het podium belandde. De sprinters Pascal Ackermann, Alexander Kristoff en Elia Viviani bleken net een maatje te groot voor de Nederlander. In de Algarve viel er weinig eer te behalen voor de ploeg van Kreder met Xandro Meurisse op de 18e plaats in het eindklassement achter winnaar Remco Evenepoel. In het Belgische openingsweekend moest Kreder vanwege ziekte zowel in Gent als in Kuurne verstek laten gaan. Beter verging het hem in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré waar hij goed voorbereidend werk deed voor zijn ploeggenoten Timothy Dupont en Alfdan De Decker die naast Nederlands kampioen Fabio Jakobsen op het podium stonden. “Ik heb in de wedstrijden die ik dit seizoen tot nu toe reed mijn werk voor de ploeg goed kunnen doen. Nee, ik heb niets te klagen gehad en weinig problemen gekend. Nu was het plan om in de eendagswedstrijden goed werk af te leveren voor onze sprinter Danny van Poppel, maar vanwege het coronavirus moeten we ons programma helemaal omswitchen.”

Nuchter

Zowel Kreder als Ligthart laten het seizoenvervolg gelaten op zich af komen. Kreder: “Veel jongens trainen door, anderen nemen wat gas terug. Bij die tweede groep behoor ikzelf ook. Nu we niet weten waar we aan toe zijn, doe ik tijdlang rustig aan. Niet alles hangt van het fietsen af. De gezondheid gaat nu voor. Je weet ook niet waar je naar toe moet trainen nu er voorlopig geen wedstrijden zijn. Ik zou voor de eerste keer Milaan-San Remo gaan rijden en ook de voorjaarsklassiekers Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race.” Vorig jaar baarde Kreder opzien door op weg naar Roubaix na 180 kilometer een manmoedige solo te ondernemen. Hij liep toen zelfs even uit op de groep met favorieten. Nadat hij gezelschap kreeg van de latere winnaar Philip Gilbert en de nummer twee Niels Pollit was bij Kreder 20 kilometer verder de pijp leeg. Hij finishte in de achterhoede. “In die klassiekers hebben we nooit een vetpot gehad. Nu is het maar hopen dat we in juni en juli voor de prijzen mee kunnen gaan doen.”

Ook Ligthart beziet de situatie heel nuchter. “Voor ons geldt hetzelfde als voor alle anderen. Wij mogen nog van geluk spreken dat we de weg op mogen om te trainen. Mijn Franse ploeggenoten moeten het met thuistraining doen en dat geldt ook voor renners in Italië en Spanje. Voor mij geldt dat ik weinig basiswerk heb kunnen verrichten met nog maar vier weken echt in competitie. Daarom heb ik al een paar weken achter elkaar nog 32 uren op de fiets gezeten.” Beide renners zijn bij hun ploeg in vaste loondienst, zodat ze zich daarover geen zorgen hoeven te maken. “Jammer dat we geen wedstrijden hebben,” zegt Ligthart, en voegt daar aan toe: “Misschien wordt het NK in juni wel pas onze eerstvolgende wedstrijd.” Kreder op zijn beurt: “Ons werk blijft leuk, ook al bestaat het nu alleen maar uit trainen!” Maar dan wel gehoor gevend aan de oproep om niet in groepen te fietsen en vooral ook voorzichtig te zijn onderweg om ziekenhuizen niet extra te belasten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden