Een gezellig groepsuitje door de bossen.
Een gezellig groepsuitje door de bossen. (Foto: Stichting de Stalvrienden)

'Het is echt super dankbaar werk'

'De donatie gaat zeker een mooie bestemming krijgen'

Lieke Peeters

Paardrijden vond ze altijd al leuk, maar Marieke Hendrikx uit Bladel heeft daar ook nog haar beroep van kunnen maken. Tijdens haar studie verpleegkunde, schreef ze haar eindscriptie over paardrijden met een beperking. Ze verdiepte zich er in en realiseerde zich dat dat haar droombaan is. Tijdens haar laatste jaar, begon ze al met een instructeursopleiding en vier jaar later was daar Stichting de Stalvrienden.

BLADEL - 15 jaar geleden werd Stichting de Stalvrienden opgericht door Marieke Hendrikx. De Kempenaer sprak met haar: “Stichting De Stalvrienden maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een beperking, of dit nu een verstandelijke of lichamelijke beperking is.” Vier dagen per week wordt er les gegeven, individueel of in kleine groepjes, door speciaal getrainde instructeurs en vrijwilligers. Naast de lessen worden er paar keer per jaar wedstrijdjes, voor de competitieve ruiters, en een huifkartocht, voor de minder competitieve ruiters, georganiseerd. Niet te vergeten is de open dag waar ze door middel van demonstraties laten zien wie ze zijn en wat ze doen. De paarden van de Stalvrienden moeten natuurlijk verzekerd worden. Tot afgelopen jaar, gebeurde dit altijd bij de Onderlinge Paardenverzekering. Echter, deze organisatie moest helaas opgeheven worden. Bij de Onderlinge Paardenverzekering vinden ze dat Stichting de Stalvrienden een heel mooi doel nastreeft. Bovendien zijn ze altijd een trouwe klant geweest. Daarom werd door de leden besloten om het resterende geld in kas te doneren aan de Stalvrienden. Daar kunnen ze nu iets moois mee doen, Marieke: “Het gaat zeker een mooie bestemming krijgen.” Van de donatie kan in ieder geval al één ruiter een heel jaar lang paardrijden. Toekomstplannen zijn er ook genoeg. “We vinden het natuurlijk mooi om te groeien, maar meer ruiters betekent ook meer kosten,” vertelt Marieke. De wens is niet om heel groot te worden maar om zo veel mogelijk mensen met een beperking te kunnen laten rijden. Daarnaast willen ze bij de Stalvrienden graag een eigen accommodatie. Tot heden huren ze een accommodatie in Veldhoven maar ze willen graag onafhankelijker zijn. Naast het willen van een eigen plekje, wil Marieke zich ook op dagbesteding gaan richten, omdat ze ziet dat daar vraag naar is in de omgeving.

Stichting de Stalvrienden vindt het erg jammer dat niet iedereen weet dat ze bestaan. Ze willen graag meer bekendheid bij andere doelgroepen. Het is namelijk niet alleen voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook voor mensen met een lichamelijke beperking, chronische ziekte, autisme, ADHD of een zintuiglijke beperking. Het paardrijden heeft vaak mentale maar ook fysieke voordelen, Marieke: "Je traint andere spieren dan normaal en je wordt toch een beetje sterker. Een ruiter in een rolstoel vertelde: ‘Het voelt als of ik weer loop!’.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden