Oorlogsmonument gelegen aan de ingang van de Luciatoren in Steensel
Oorlogsmonument gelegen aan de ingang van de Luciatoren in Steensel (Foto: )

Eersel verbindt met licht bij alternatieve 4 mei herdenking

4 en 5 mei in de Kempen

Op 5 mei vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid mogen en kunnen leven. Voorafgaand aan deze viering herdenken we op 4 mei allen die stierven voor onze vrijheid, hier en in den vreemde. We staan stil bij alle slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij het dienen van ons land tijdens vredesmissies.

EERSEL - De algemene Dodenherdenking op 4 mei 2020 van de gemeente Eersel zou in Steensel plaatsvinden. Vanwege de coronamaatregelen kan deze gemeenschappelijke herdenking helaas niet doorgaan.

Licht en Steensel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vele eeuwen zorgt de heilige Lucia voor het schijnen van licht in donkere tijden. Het is tevens een mooie Kempische traditie om een kaarsje op te steken voor een overledene. Deze twee zaken wil het 'Organisatiecomité 4 en 5 mei Steensel' graag combineren om zo op een alternatieve wijze te kunnen herdenken. Zeker in deze periode waarin we weer direct voelen wat het betekent dat we in onze vrijheid beperkt worden. Er is gekozen om het licht te gaan gebruiken voor een alternatieve 4 mei herdenking. Zeker nu we niet samen mogen komen kan het licht zorgen voor verbondenheid met elkaar.

Op 4 mei zullen om 19.45 uur de klokken gaan luiden in alle kerkdorpen van de gemeente Eersel. Het comité vraagt aan iedereen om dan een kaars of meerdere kaarsen aan te steken, zodat deze om 20.00 uur branden. Dit kunnen kaarsen zijn die voor het raam gezet worden, maar het mogen natuurlijk ook windlichten zijn die in de voortuin branden. Zorg er in ieder geval voor dat het veilig is. Om 20.00 uur tijdens de twee minuten stilte hoeft iedereen dan alleen maar naar buiten te kijken om met elkaar verbonden te zijn. Hopelijk zullen de kaarsen op vele plaatsen branden. Ook de senioren kunnen op deze wijze actief meedoen aan de herdenking zonder van huis te hoeven.

Verder wordt aan iedereen gevraagd om op 4 mei vanaf 10.00 uur de vlag halfstok te hangen en op 5 mei de gehele dag de vlag uit te hangen. In ieder dorp zal namens de gemeente een bloemstuk gelegd worden bij de betreffende herdenkingsplaatsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden