Kunstwerk 'De Buitengaander' van de Weebosche kunstenaar Willy Slegers-v.d.Put (1925-1997) op het plein naast het ontmoetingscentrum.
Kunstwerk 'De Buitengaander' van de Weebosche kunstenaar Willy Slegers-v.d.Put (1925-1997) op het plein naast het ontmoetingscentrum. (Foto: )

Kunst gaat naar buiten in Westerhoven

Jan van den Dungen

In Westerhoven trekt jong en oud er komende maand op uit

19 mei 2020 bestaat ontmoetingscentrum De Buitengaander in Westerhoven officieel 25 jaar en dat vond het beheerteam zeker een feestje waard.

WESTERHOVEN - “Het idee ontstond tijdens ons werkoverleg. Zo werd ook Jaapie Bugaapie (Buga is hier in het dorp de verkorte benaming voor De Buitengaander) geboren. Geen specifieke reden om een aap te kiezen, het werd al brainstormend gevormd. We vonden dat er voor kinderen een herkenning moest zijn op de locaties en daarvoor bedachten we een mascotte”, aldus de gezamenlijke leden van het beheerteam. Naast deze activiteiten staan verder dauwtrappen, een dorpsontbijt op het plein voor de kerk alsook de traditioneel in Westerhoven gekende gezelligheidsrit op het jubileumprogramma voor later. De coronamaatregelen strooiden dus roet in het eten. “Omdat we niet wisten tot wanneer we gesloten zouden zijn hebben we het volgende bedacht: Een kunstwandeling door het dorp zonder vaste route om de loterij onder de aandacht te brengen en om toch wat aandacht aan ons jubileum te schenken”, zegt het team. "Natuurlijk moest het ook aantrekkelijk gemaakt worden voor gezinnen, vandaar de uitbreiding met de Jaapie-opdrachten en kleurplaat. Het is geen wedstrijd, maar de kinderen krijgen iets lekkers bij inlevering van een kleurplaat of ander vormgegeven Jaapie waarmee we straks de ramen van ons centrum gaan versieren”, zegt men tot slot. De prijzen, van de activiteit 'Kunst in de Kamer', zijn kunstwerken, gedoneerd door de huiskunstenaars. Deze worden verloot en zijn op de website www.buitengaander.nl te bekijken. Tijdens de feestmaand (van 8 mei tot en met 8 juni) gaan de kunstwerken op reis. Buitengaans dus. Op 25 locaties in Westerhoven zijn ze te zien. Een wandeltocht voor groot en klein door het dorp tussen Braambosch en Heijerstraat om alles ‘live’ te kunnen zien. Aan de hand van de beschikbare locatielijst kan men zelf de wandeltocht indelen; zie de website. De kunstwerken zijn continu te zien maar in het donker natuurlijk moeilijker.

De trekking van de prijzen zal plaatsvinden op een nader te bepalen moment als de Buitengaander weer haar deuren opent. Naar verwachting is dat vanaf 1 juni als we wat zijn toegegroeid naar onze anderhalvemeter samenleving en dan met maximaal 30 personen in het gebouw en enkel op afspraak. Hiervoor worden momenteel aanpassingen gedaan om zowel personeel, vrijwilligers als gasten te beschermen tegen het virus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden