Het Eresus Fonds helpt bedreigde diersoorten op de Kempische heide te beschermen.
Het Eresus Fonds helpt bedreigde diersoorten op de Kempische heide te beschermen. (Foto: )

Een biertje voor bedreigde diersoorten

De opbrengst gaat gedeeltelijk naar het Eresus fonds

Van de redactie

Binnenkort komt een nieuw streekbier op de Nederlandse markt, dat speciaal gebrouwen is om bedreigde diersoorten van de Kempische heide te helpen beschermen. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar het Eresus Fonds, dat speciaal daarvoor werd opgericht. Voor Anker, de groene poort van Landgoed Wellenseind in Lage Mierde, en Liberty Foodbar in Bladel hebben de primeur. Later volgen meer verkoop- en serveerpunten.

De Kempen - Het amberkleurige biertje heet Eresus (klemtoon op de twee e’s) en is genoemd naar de lentevuurspin (Eresus sandaliatus in het latijn). Weinig mensen worden warm en de meesten koud van een spin, maar dit is toch wel een gevalletje apart. De aaibaarheidsfactor is hoog, het uiterlijk prachtig en het gedrag fascinerend. De beestjes leven 4 tot 5 jaar in verticale gangetjes in de heide. Ze vangen hun prooien (grote insecten) in een parasolvormig webje dat boven de ingang is gespannen. De zwartfluwelen vrouwtjes komen nauwelijks boven de grond, de mannetje pas aan het einde van hun leven gedurende enkele weken. Ze krijgen dan een feloranje vacht en gaan op zoek naar de nestjes van volwassen vrouwtjes. Na bevruchting van de eitjes is hun levenstaak voltooid en sterven ze. De vouwtjes blijven nog over hun eitjes waken tot die uitkomen. Daarna gaan ook zij dood en vormen ze zelf het eerste voedsel voor hun 40 tot 80 nakomelingen. De ultieme broedzorg. Mooi en fascinerend, maar het is bovendien een heel zeldzaam beestje. In Nederland komt de lentevuurspin alleen voor op heidegebieden in de Veluwe en in een klein deel van de Kempen; in België zelfs uitsluitend in Lommel. In dezelfde biotopen leeft nog een hele reeks andere (sterk) bedreigde dieren. Denk aan de heivlinder, de boszandloopkever, de levendbarende hagedis, de gladde slang en de nachtzwaluw. De lentevuurspin is dus gekozen als vaandeldrager voor hun gemeenschappelijke biotoop. Wordt zij goed beschermd, dan profiteren al die andere soorten daarvan mee. Het Eresus Fonds wordt beheerd door Natuurpunt Lommel, maar zal in de leefgebieden aan beide zijden van de landsgrens projecten gaan steunen.

De samenstelling en smaak van het biertje zijn in samenwerking met Brouwerij Amai in Lommel bepaald. Eresus is een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7,5% geworden. Het heeft een fruitige moutsmaak met hints van rozijnen en zwarte bes.

Ontmoetingscentrum Voor Anker aan de Dunsedijk in Lage Mierde zal Eresus als eerste in Nederland introduceren. Je kunt het daar de komende weekenden en op Hemelvaartsdag tussen 12.00 en 18.00 uur verkrijgen bij het afhaalloket, in flesjes van 33cl.

Als per 1 juni de horeca de teugels weer wat mag laten vieren zal Eresus als eerste geschonken worden bij Liberty Foodbar, aan de Markt in Bladel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden