Minibike 'Li'l Popeye', waarmee John van Alphen uit Riethoven dit jaar de 1e plaats wist te behalen.
Minibike 'Li'l Popeye', waarmee John van Alphen uit Riethoven dit jaar de 1e plaats wist te behalen. (Foto: )

John van Alphen behaalt goud in Amerika

John van Alphen, 44 jaar en wonend in Riethoven, heeft dit jaar de 'oldminibikes.com build-off' competitie gewonnen met zijn 'Li'l Popey', in de klasse 'Anything goes'.

Riethoven - Sinds enkele jaren houdt John van Alphen zich bezig met het bouwen van minibikes. Deze worden gebouwd op basis van minibikes, zoals ze in de Verenigde Staten sinds de '60 en '70-er jaren populair zijn. Vaak hebben deze een wielbasis van zo'n 90 centimer en een 4-takt industriemotor met trekstarter met een cilinderinhoud tussen 150 en 220cc.

Veel informatie met betrekking tot dit soort minibikes heeft John via een Amerikaans forum opgedaan: oldminibikes.com. Het is op dit forum waar Amerikaanse enthousiastelingen hun vaardigheden en restauratie projecten tonen en ieder voorjaar is er een minibike build-off competitie, met verschillende klassen, zoals: Vintage, International, Under 18 en Anything goes.

Build-off competitie

Tijdens de build-off competitie van 2019, werd er nog een 2e en een 3e plaats behaald door John, maar dit jaar gaf John de Amerikanen het nakijken, door de 1e prijs in de wacht te slepen met de nieuw gebouwde minibike: 'Li'l Popeye'.

Deze minibike is van voor tot achter geheel in eigen beheer gemaakt. De motor is een gebruikte Honda GX-160, afkomstig van een trilplaat.


John gaf met 'Li'l Popeye' de Amerikanen het nakijken


Aan de motor is ook flink gewerkt, zo is de toerenbegrenzer eruit gehaald, er is een sterkere drijfstang gemonteerd, het originele vliegwiel is vervangen door een aluminium vliegwiel, de cilinderkop is geflowd, de compressieverhouding is verhoogd en er is een 26 millimeter carburateur gemonteerd.

Het vermogen is onbekend, maar het is genoeg voor zo'n kleine minibike. Het vermogen wordt via een variomatic overbrenging overgebracht naar het kleine achterwieltje.
Dit alles wordt bij elkaar gehouden door een frame wat gemaakt is uit 22 millimeter stalen buis. De spatborden, de tank, enzovoorts: het is allemaal zelf gefabriceerd en dat konden de Amerikanen blijkbaar wel waarderen, want in de klasse 'Anything goes' waren maar liefst 49% van de stemmen voor de minibike uit de Brabantse Kempen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden