Foto:
Column Lowie

Moet Mie Moors nu ook om?

Column Lowie Seuntjens

Moeten Mie Moors in Bladel, d’n Hoaperse Goaper in Hapert, Mijnheer Pastoor in Knegsel en het Pront Vrouwke in Eersel ook van hun sokkel worden getrokken? Alle vier klein bier. Dus voorlopig niet lijkt me.

Net nu het coronavirus enigszins onder controle lijkt, worden we getroffen door een nieuw fenomeen, een hysterische beeldenstorm.
Hoewel ons slavernijverleden niet iets is om trots op te zijn zouden de beeldenstormers volgens mij toch beter eerst maar eens tot tien tellen voordat ze verder gaan met hun acties.
De geschiedenis is nou eenmaal wat het is. Die kun je niet wissen door een paar beelden om te trekken.
Soms is het goed om herinnerd te worden aan het kwade in de mens. Stel dat de geallieerden in 1945 alle concentratiekampen hadden vernietigd dan hadden we ons niets voor kunnen stellen bij de gruweldaden van de nazi’s destijds.
Bovendien vind ik het erg gemakkelijk om iemand die volgens de toenmalige morele standaard handelde af te serveren omdat we nu andere spelregels hanteren. Dat zou inhouden dat beelden van Columbus, Napoleon, Churchill en Willem van Oranje ook in de gracht gegooid moeten worden. Beelden neerhalen slaat de plank sowieso volledig mis. Het zorgt alleen maar voor meer weerstand. Wie geweld gebruikt verliest de sympathie van de samenleving. Met lompe kracht kun je iemand een slag toebrengen, maar met rede en overleg win je een oorlog. Je kunt het leven wel achterwaarts begrijpen, maar je moet het voorwaarts leven. We moeten het gesprek aangaan met elkaar. Dat is de enige manier om er uit te komen.

Naast het standbeeld van Mie Moors in Bladel staat een trotse haan. Het is een publiek geheim wat Mie deed met net iets te luidruchtige hanen. Die gingen in de soep.


Nu maar hopen dat de dierenactivisten daar geen weet van krijgen en Mie alsnog tegen de vlakte gaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden