Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar cultuur in Brabant, spreekt vol lof over het Eerselse oorlogsboek.
Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar cultuur in Brabant, spreekt vol lof over het Eerselse oorlogsboek. (Foto: Gerdien Wolthaus Paauw )

'Eersels oorlogsboek geeft gedetailleerd, indringend beeld'

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar cultuur in Brabant (Tilburg University) heeft veel waardering voor het Eerselse oorlogsboek: Het lot van de gebroeders Hoeks/Eersel tijdens de bezetting. Het boek verscheen in november vorig jaar.

EERSEL - In het jongste nummer van het tijdschrift In Brabant voor Brabants Heem en Erfgoed zegt prof. Bijsterveld in een bespreking van vijf recent verschenen oorlogsboeken: "Jasper van der Schoot dook diep in de aangrijpende geschiedenis van de gebroeders Hoeks. Dankzij dit gedetailleerde boek krijgen we een indringend beeld van de manier waarop het verzet in Eersel functioneerde, de complexiteit van verzet en verraad, en vooral de wrede manupulaties door de Duitsers."

Prof. Bijsterveld merkt in dit verband op dat "het goed is dat we in vragen van goed en fout, schuld of onschuld, ons oordeel vaak beter even kunnen opschorten: de dilemma’s waarvoor mensen destijds stonden, waren groter dan we ons nu kunnen voorstellen. Daarom ook is dit verhaal opgenomen in de bundel met 75 levensveranderende oorlogsverhalen van Brabant Remembers”. Bijsterveld prijst in zijn bespreking van de recent verschenen oorlogsboeken ook de grote aandacht voor persoonlijke levensgeschiedenissen en de zorgvuldigheid waarmee het beeldmateriaal - foto’s, documenten, kaarten - is uitgezocht. De reactie uit de kring van Erfgoed Brabant is een mooie opsteker voor Heemkundevoorzitter Frans Teunis en zijn medewerkers Harrie Beckers en Jos Castelijns, en natuurlijk ook voor auteur Jasper van der Schoot en voor mede-redacteur en mede-onderzoeker Toon Schellens. In vele persoonlijke reacties is vaak de vormgeving van het boek door Joris de Mol als bijzonder fraai gekenschetst.

Prof. Bijsterveld ziet in de recent verschenen oorlogsboeken een goed uitgangspunt voor het schrijven van een nieuwe geschiedenis van Noord- Brabant in de Tweede Wereldoorlog, waarin wat hem betreft vooral de vraag centraal zou moeten staan hoe Brabanders die hebben beleefd en welke rol zij speelden in de strijd, het verzet en de vervolging. Het Eerselse oorlogsboek van 194 pagina's is verkrijgbaar bij Primera, Nieuwstraat 35B, Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2, en TIP, Markt 30a Eersel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden