Foto:
Column Lowie

Iedereen wil excuses

Column Lowie Seuntjens

De Joodse gemeenschap in ons land kreeg vorige week 181 miljoen euro overgemaakt door de overheid. Nederland zou namelijk tekort zijn geschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom klopte de Joodse gemeenschap niet aan bij Duitsland dat de oorlog notabene was begonnen en verantwoordelijk was voor de holocaust? Heel eenvoudig. Omdat men daar nul op rekest kreeg en een Nederlander liever voor necrofiel wordt uitgemaakt dan voor racist.

Vorige week ging het in de Tweede Kamer ook over racisme. Met name: hoe moeten we omgaan met ons slavernijverleden en hoe zit het eigenlijk met systemisch racisme in ons land. Iedereen moest excuses aanbieden leek wel.
Klaver wilde dat Rutte excuses aanbood voor het slavernijverleden van 400 jaar geleden. Wilders wilde excuses van Klaver voor de honderd miljoen doden door het communisme. Asher wilde excuses van de heren van DENK vanwege het bedreigen van Kamergenoten. En zo ging het maar door.

Racisme is verwerpelijk. Dat staat buiten kijf. Maar ik vind wel dat je iemand kunt aanspreken op zijn bijdrage en gedrag, ongeacht seksuele voorkeur, geslacht of huidskleur.
En zie gevoeligheden ook in het juiste perspectief en tijdsbeeld.
Vraag me dus ook niet of ik mijn excuses aanbied voor het slavernijverleden van 400 jaar geleden. Het zou toch van de gekke zijn dat de huidige generatie Nederlanders daar zijn excuses voor zou moeten aanbieden. Dat zou dan inhouden dat alle Marokkanen, Turken en Surinamers die net als ik hier allemaal zijn geboren, ook hun verontschuldigingen moeten aanbieden voor de strapatsen van jongens als Piet Hein en Jan Pieterszoon Coen. Leg dat maar eens uit.

Uit allerlei statistieken blijkt dat Nederland mondiaal behoort tot de landen met het minste racisme. Misschien goed om nog maar eens te constateren. Het is niet voor niets dat horden mensen uit landen waar het wat dat betreft minder is geregeld allemaal maar wat graag naar hier willen komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden