Leon Lauwers (l), oprichter en eigenaar van SmeshWorks! BV uit Netersel samen met burgemeester Bosma van de gemeente Bladel.
Leon Lauwers (l), oprichter en eigenaar van SmeshWorks! BV uit Netersel samen met burgemeester Bosma van de gemeente Bladel. (Foto: )

Wereldprimeur in Netersel erkend

Van de redactie

'Vanuit Brabant gaan we de wereld veroveren'

Burgemeester Bosma, portefeuillehouder Economie en wethouder d’Haens, portefeuillehouder Klimaat en Energie, hebben aan oprichter en eigenaar Leon Lauwers van SmeshWorks! uit Netersel een bedrag overhandigd van 50.000 euro. Dit bedrag is toegekend door het regionale Stimuleringsfonds.

Netersel - De aanvraag van SmeshWorks! is onlangs beoordeeld en toegekend. Het bedrijf ontvangt een eenmalige aanjaagsubsidie om hun innovatieve idee een stap verder te brengen in de ontwikkeling.

Met deze aanjaagbijdrage van Metropoolregio Eindhoven en de provinciale Subsidieregeling Economie en Innovatie zet Smesh-E-Axle de volgende stap in de ontwikkeling van een prototype elektrische aandrijving voor zware vrachtwagens. Met volledig geïntegreerde motoren én versnellingen is deze innovatieve vrachtwagen E-Axle een wereldprimeur. Smesh-E-Axle geeft elektrische vrachtwagens meer trekkracht, een hogere efficiëntie en daardoor meer range.

De uitdaging

Je ziet ze steeds meer, elektrische vrachtwagens in de stadsdistributie. Maar voor zwaar en internationaal transport is er nog geen geschikte oplossing. De uitdaging ligt op het gebied van gewicht en range. De oplossingen die gezocht worden zijn grotere motoren en meer batterijen of grotere waterstoftanks. Beiden beïnvloeden het energieverbruik negatief en gaan ten koste van het kostenplaatje van de transportondernemer. “Dat moet anders,” dacht Leon Lauwers van Smesh Works! BV uit Netersel (gemeente Bladel). Een aandrijflijn ziet er al 100 jaar hetzelfde uit. Leon liet dat idee los en bedacht een elektrische aandrijflijn met volledig geïntegreerde motoren én gepatenteerde SmeshGear versnellingen in de as. De gehele aandrijving ligt in één rechte lijn, een wereldprimeur.

Het doel is om de Smesh-E-Axle nog dit jaar in te bouwen in een elektrische vrachtwagen en het geheel te testen, valideren en demonstreren onder reële omstandigheden.

Stimuleringsfonds

Al vele jaren stimuleren de regiogemeenten innovatie, samenwerking en de economische structuur in Zuidoost-Brabant via het Stimuleringsfonds. Het doel is niet rendement op korte termijn maar juist innovaties met effecten voor de langere termijn. In oktober start een nieuwe tender. Heb jij ook innovatieve of creatieve ideeën? Kijk dan voor meer informatie over voorwaarden en mogelijkheden op
https://metropoolregioeindhoven.nl/subsidies/stimuleringsfonds

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden