De zon en het heerlijke Spaanse gerecht doet Nanny 't Hart bijna geloven dat ze in Spanje op vakantie is.
De zon en het heerlijke Spaanse gerecht doet Nanny 't Hart bijna geloven dat ze in Spanje op vakantie is. (Foto: )

'We zijn nog wel even onderweg'

'Zoeken naar wat je er voor in de plaats kunt doen'

Nicole Leijen

Misschien is de meest gestelde vraag op dit moment wel of je op vakantie gaat. En als dit dan bevestigend wordt beantwoord is steevast de vervolgvraag: 'Ga je naar het buitenland of blijf je in Nederland?' Voor Nanny 't Hart zijn deze vragen niet moeilijk te beantwoorden. Nee, ze gaat voorlopig niet op vakantie, maar ze heeft er wel voor gezorgd dat ze elke dag het vakantiegevoel heeft. Al maanden lang.

REUSEL - "Normaal ga ik zo'n 3 tot 4 keer per jaar weg. Dat kan een paar daagjes zijn of een grote vakantie", begint Nanny haar verhaal. Het was dan ook even schakelen toen ze besefte dat haar rondreis door het Spaanse Andalusië in mei niet doorging. Maar lang heeft dat niet geduurd. "Het was mooi weer en ik kook graag, dus besloot ik elke dag iets te koken uit Andalusië", gaat de positief ingestelde Nanny verder. Zo creëerde ze haar eigen vakantiegevoel thuis. En dat smaakte naar meer.

"Op 17 mei ben ik begonnen aan 14 dagen Andalusië en daar bleef het niet bij. We zijn via Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, maar ook via Griekenland, Noord-Macedonië en Albanië verder getrokken", gaat ze in gedachte het rijtje landen af. "Momenteel ben ik in Montenegro en staat er vanavond forel op het menu", lacht Nanny terwijl ze gewoon in Reusel aan de keukentafel zit. Toch lijkt het of ze de afgelopen periode écht in heel veel landen is geweest. Vol passie, met een schat aan informatie en scrollend door haar digitale fotoboek weet ze precies te vertellen welke landen de moeite waard zijn. Haar fotoboek is haar leidraad en telt inmiddels al zo'n 120 pagina's. Daarin bewaart ze alles. Haar alternatief voor naar het buitenland op vakantie gaan, gaat namelijk verder dan alleen een gerecht uit een ander land eten. Nanny zoekt naast lokale recepten ook mooie foto's en informatie van het land en slaat het allemaal op in haar digitale fotoboek. Haar aanpak kan dus met recht een 'virtuele rondreis' worden genoemd. "Je googelt wat en vindt van alles", grapt de reislustige. "Zo heb ik virtueel het Louvre en andere musea al eens bezocht en heb ik samen met mijn partner Jan een film van Montenegro gekeken."

Want ze reist nooit alleen. Haar partner Jan, die haar in 2004 van de Randstad naar Reusel haalde, reist met haar mee. "En niet alleen door al het lekkere eten op te eten hoor", lacht Nanny. "Jan kookt ook mee." Aan Jan heeft ze een fijne reispartner. "Hij lust alles, heeft zijn hele leven al veel in het buitenland doorgebracht, dus is wel wat gewend. Ik griezel nog wel eens van iets." De rijstepap uit Spanje is daar een mooi voorbeeld van. "Maar", daagt Nanny zichzelf uit, "dan denk ik, niet flauw doen, de kleinkinderen moeten ook alles leren eten, dus ik ook." En zo probeert ze alles uit en treedt ze buiten haar comfortzone. Het is op alle gebieden uitproberen. "Soms ben ik 20 minuten aan het koken en soms 2 uur." En voor het eten uit de Oostbloklanden moet ze wel eens naar Tilburg. "Die ingrediënten zijn hier soms wat moeilijker te krijgen. Dus dan rijd ik naar een Poolse of Turkse winkel en dan krijg ik het toch wel te pakken," legt Nanny uit, die duidelijk in oplossingen denkt.

Je zou denken dat je na een aantal weken weer verlangt naar Nederlands eten. Voor Nanny en Jan geldt dat niet, ze zijn het buitenlandse eten nog lang niet beu. En dat is maar goed ook, want Nanny heeft nog een hele reis voor de boeg. "We moeten nog naar Bosnië, Kroatië en Slovenië. En door Italië en Frankrijk trekken." Ze zijn dus nog wel even onderweg. "Alleen Italië zal al zeker een week duren. Ik denk dat ze in de hak van Italië namelijk heel anders eten dan bijvoorbeeld in Toscane," legt Nanny uit. Ze heeft er duidelijk al over nagedacht en weet goed wat ze nog wil doen op deze virtuele rondreis. Toch ligt niet alles al vast, zo reizen ze wel vaker. "Afhankelijk van hoe leuk en mooi we het vinden, blijven we korter of langer op een plek. Nu laat ik het afhangen van het aantal lekkere recepten hoe lang we blijven", verklaart ze de onbekende duur van haar huidige reis. Het is overigens niet zo dat ze in de afgelopen twee maanden geen enkele keer Nederlands gegeten hebben. Als de buurvrouw bijvoorbeeld met heerlijke, verse sla of iets anders komt, dan maakt de hobbykok graag een uitzondering. Een weekendje weg in eigen land behoort ook tot de uitzonderingen. "Tja, en als de kleinkinderen komen eten. Die willen toch het liefste gewoon pizza of pasta", lacht Nanny.

Nanny ziet haar virtuele rondreis als een heel mooi alternatief voor iedereen die niet meer kan reizen. Het heeft haar veel opgeleverd. Ze heeft veel van de geschiedenis van diverse landen geleerd. Ze heeft lekker eten ontdekt en het heeft natuurlijk veel leuke ideeën opgeleverd voor toekomstige vakanties. "We zijn nu goed voorbereid op wat we nog willen doen", legt ze, gefascineerd door alles wat ze gezien heeft over de diverse landen, uit. Het belangrijkste wat het haar gebracht heeft, is misschien nog wel de positiviteit. "Je kunt teleurgesteld zijn omdat je niet op vakantie kunt, maar je kunt ook zoeken naar wat je er voor in de plaats kunt doen. Dat heb ik gedaan en dat heeft me veel plezier gebracht."

De reis die ze momenteel maakt is een mooi alternatief maar is zeker geen vervanging voor een echte reis. Zolang ze kan, blijft Nanny met haar Jan reizen. Al is het alleen al om haar dochter op te zoeken in Frankrijk of haar zoon in Bulgarije of in de toekomst op Kreta. En de Balkanlanden, die zijn toegevoegd aan haar verlanglijst. "Ik ken al veel landen, maar de Balkanlanden hebben me echt verrast. Ze zijn mooi en totaal anders", sluit ze verwonderd af. "Daar gaan we beslist nog heen, maar ik geloof niet dat ik dit jaar al weg ga. Eerst maar eens afwachten hoe het coronavirus zich ontwikkelt." Maar dat ze gaat is zeker. Deze vrouw is te gepassioneerd van reizen en het ontdekken om thuis te blijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden