Links: Mientje Theuws en rechts: Diana Rose
Links: Mientje Theuws en rechts: Diana Rose (Foto: )

'Het is boven verwachting fijn!'

'Neem de
stap, de
mogelijkheden zijn er!'

Van de redactie

Mientje Theuws en Diana Rose praten wat af. Ze kennen elkaar nu ruim 2 jaar. Diana kwam terecht op de website van het DigiTaalhuis en werd gekoppeld aan taalmaatje Mientje.

Bergeijk - Het is een zonnige dinsdag in de tuin van vrijwilligster Mientje in Bergeijk. Mientje is enkele jaren geleden, na haar pensioen, begonnen bij het DigiTaalhuis. Voor haar was het snel helder dat ze maatschappelijk aan de slag wilde, in combinatie met mensen én taal. Na een kennismaking met het DigiTaalhuis en het Aquinohuis was de match gemaakt.
Mientje vertelt vol enthousiasme over haar inwerkperiode. Via de verhalen van een taalambassadeur leerde ze meer over de praktijk, ook de cursus voor vrijwilligers bracht haar handige handvatten.
Mientje serveert ondertussen warme aspergesoep. Elke donderdag is het vaste prik en zien zij en haar partner elkaar om de Nederlandse taal te oefenen. Diana woont nu 11 jaar in Nederland en komt uit Trinidad en Tobago. Diana geeft aan dat ze in de afgelopen 2 jaar grote sprongen heeft gemaakt. Een compliment aan Diana met haar Nederlands, maar Diana zegt: “Ik heb dan ook een fantastische juf aan Mientje! Zelfs mijn notities en gedachten gaan nu in het Nederlands.”
Diana meldde zich aan omdat ze op het schoolplein geen andere ouders durfde aan te spreken vanwege haar beperkte Nederlands. Ze werd steeds onzekerder. Ook als overblijfmoeder zocht ze geen contacten met andere ouders. Ze zat in haar schulp en kwam er niet uit. Die situatie is nu verleden tijd. Diana durft nu met mensen om te gaan en gesprekken te voeren.
Het oefenen tussen dit mooie koppel gebeurt tijdens wandelingen, maar ook bijvoorbeeld door het lezen van boeken. Zo lazen ze samen boeken van Marjan Berk. Boeken met korte zinnen, niet te moeilijk en misschien wel het belangrijkste: leuk om te lezen. Diana geeft nog duidelijk aan dat de lidwoorden erg lastig zijn. Wanneer gebruik je nou de, het of een? Mientje is geen officiële juf, maar samen zoeken ze naar de juiste antwoorden en soms is het gewoon ook op gevoel.
Het meest bijzondere moment? Diana: “Vroeger vond ik het moeilijk om te bellen of te mailen met een organisatie. Ik zat dan urenlang te twijfelen over mijn aanpak en wilde Mientje niet om hulp vragen. Zij had genoeg te doen. Maar zonder mijn vraag stond Mientje dan toch spontaan voor mijn voordeur.” Mientje: “Ik geloof dat toeval niet bestaat.”

De toekomst zien ze zonnig in. Diana: “Ik hoop ooit zelf taalmaatje te worden. Vanuit mijn ervaring en kennis kan ik mensen goed helpen. Uit eigen ervaring weet ik dat het lastig is om de stap te zetten naar het DigiTaalhuis, maar neem de stap! De mogelijkheden zijn er.”

Ook Mientje blijft zich inzetten als taalmaatje in de toekomst. Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de taalles op maandagavond voor NT2’ers. Ook hier helpt zij cursisten om beter Nederlands te leren. Het is zo leuk om te zien dat cursisten elkaar vooruithelpen. Bovenal is er veel lol. Mientje: “Ik leer er zelf ook zoveel van; over culturen, religies. Het is boven verwachting fijn.”

Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband, samen willen de partijen laaggeletterdheid terugdringen in onder andere de gemeenten Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden. Vrijwilligers worden gekoppeld aan taalvragers. Dit gebeurt zowel fysiek (vóór corona) en digitaal.

Wil jij ook vrijwilliger worden of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Neem gerust contact op met Macha Mathijssen, Coördinator DigiTaalhuis Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden.

Zij is te bereiken via 06-3359 0936 of via e-mail: m.mathijssen@bibliotheekdekempen.nl.

Op de website www.digitaalhuisbergeijk.nl is het online taalhuis te vinden met veel tips om aan de slag te gaan met de Nederlandse taal, computeren of rekenen!

Of volg het DigiTaalhuis op Facebook via:

www.facebook.com/DigiTaalhuis/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden