Het bestuur heeft besloten de Eersel Postel rally niet te laten doorgaan omdat het te onzeker is of dat wel verantwoord kan.
Het bestuur heeft besloten de Eersel Postel rally niet te laten doorgaan omdat het te onzeker is of dat wel verantwoord kan. (Foto: Ton van de Vorst)

Geen Eersel Postel Rally dit jaar

Er is
maar één
Eersel Postel rally

Ton van de Vorst

De traditionele Eersel Postel rally is een van mooiste evenementen die Eersel kent, een trekpleister voor het publiek en een uitdaging voor de deelnemers. Dit jaar zou de 57e editie plaatsvinden, ware het niet dat corona roet in het eten strooide. Het bestuur heeft besloten om de rally dit jaar niet te laten doorgaan.

Eersel – Iedere tweede zondag in oktober staat Eersel in het teken van de Eersel Postel Rally. Elk jaar luidt het evenement kleurrijk de herfst in. Het is een uniek evenement vanwege de lengte van de rit; de rally wordt beschouwd als de elfstedentocht onder de paardenritten, een rit die je als paardenliefhebber gereden moet hebben. De ruim 40 kilometer lange rit van de Markt in Eersel door de bossen naar de Norbertijner Abdij in Postel trekt elk jaar veel publiek, weer of geen weer.

Voorzitter René van Tiggelen: "Als paardenliefhebber kun je elk weekend wel ergens een rit rijden, maar de Eersel Postel rally is uniek. Het is een lange rit die tot over de Belgische grens gaat. Dat vergt veel van paard en berijder. Het is ook een evenement voor het publiek, op de Markt, langs de route en bij de Abdij, overal zie je toeschouwers staan. Dit jaar hebben we moeten besluiten om de rit niet door te laten gaan. Daar zijn een aantal redenen voor. Vergunningsplichtige evenementen zijn verboden tot er een vaccin is voor Corona. En op lokaal niveau is het nog niet duidelijk of we een vergunning krijgen. Daarbij gaan we ook de grens over en daar geldt weer andere regelgeving die ook nog ongewis is. Bij de Abdij zijn alle activiteiten opgeschort."

'Maar het ligt niet stil'

"Maar afgezien daarvan zijn we ons ook bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben een verantwoordelijkheid naar de deelnemers en het publiek, maar ook naar de vrijwilligers, jury, veterinaire controle, EHBOers en de lokale horeca. Het is voor ons onmogelijk om regie te kunnen voeren op navolging van richtlijnen van het RIVM. Op enig moment moet je een beslissing nemen, en wij hebben besloten om de rally dit jaar niet te laten doorgaan.

Dat betekent niet dat alles stil ligt. We hebben de laatste rally uitvoerig geëvalueerd met onder anderen een aantal deelnemers. We horen dat de tocht zwaar is, ruim 40 kilometer is een flinke afstand, zeker als je niet elke dag met paarden in de weer bent. We zijn vooral erg positief verrast door de grote betrokkenheid van onze deelnemers die het unieke karakter van de Eersel-Postel rally keer op keer bevestigen en bevestigen dat de route van Eersel naar Postel en visa versa qua opzet behouden moet blijven. Daar gaan we ook voor: Er is maar één Eersel Postel en dat blijft zo. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, daar zijn we mee bezig maar de gedetailleerde uitwerking daarvan heeft door corona vertraging

opgelopen.

Zoals het er nu uit ziet gaat in 2021 de tocht gewoon door. We hopen dat we publiek en deelnemers weer kunnen binden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden