Foto:
Column Lowie

Verraden en in de steek gelaten

Column Lowie Seuntjens

Vorige week was het 25 jaar geleden dat Srebrenica viel. Dutchbat kon 13 juli 1995 niet voorkomen dat de enclave viel. Zo’n 400 Nederlandse jongens en meiden konden niet anders dan toekijken hoe Ratko Mladic 8000 moslimmannen vermoordde. De impact van Srebrenica was uiteraard het grootst voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Maar ook de Dutchbatters leven tot op de dag van vandaag met de gevolgen. Velen van hen zitten thuis met een schuldgevoel en hebben last van PTTS. De NPO zond een driedelige documentaire uit van Coen Verbraak waarin Dutchbatters dit keer zelf hun verhaal mochten doen. En dat maakte indruk.

Iedereen herinnert zich nog wel de beelden waarop bataljonscommandant Karremans gedwongen wordt te toosten met Mladic, die hem ook nog eens publiekelijk zwaar voor schut zet. Ik had en heb nog altijd te doen met Karremans die op de beelden overkwam als een bang vogeltje. Maar ik geef het je te doen als je met je manschappen met klapperpistooltjes door de regering en de VN op pad wordt gestuurd. De zwaar bewapende Serviërs lachten zich de bulten op hun kop. Ze sneden de aanvoerroutes af waardoor de Dutchbatters nauwelijks te eten hadden. ‘Maandenlang aten we ragout en crackers en stonken we naar diarree’, aldus Karremans.

En waar bleef de beloofde luchtsteun? De Dutchbatters zaten als ratten in de val en werden totaal in de steek gelaten door de VN. Met name de Fransen en oud-minister Pronk noemden de Nederlandse jongens en meiden laf en angsthazen. Onvergeeflijk. Want de Dutchbatters hebben niet gefaald. Ze zijn simpelweg verraden door de politiek en de VN.

Het zoveelste trieste voorbeeld van oorlogswaanzin. Terwijl de politieke patjepeeërs zich aan de tekentafel verdrongen tijdens een desastreus verlopen potje Stratego, werden 8000 moslimmannen afgeknald en Nederlandse jongens en meiden als kanonnenvoer gedropt in Srebrenica. De meesten van hen kwamen heelhuids terug maar moesten wel een hoge rekening betalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden