Foto:

Roemer enthousiast over Flex Campus

'Het kan dus wel', was zijn korte en bondige conclusie

Van de redactie

De eerste bewoners zijn de afgelopen weken neergestreken op de gloednieuwe Flex Campus Hapert aan De Wijer. Vorige week kwam Emile Roemer op werkbezoek. De oud-SP-leider is voorzitter van het ‘aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten’. Hij was zichtbaar onder de indruk van de kwaliteit van de huisvesting die hier wordt geboden. “Het kan dus wél”, was zijn korte en bondige conclusie na afloop. Want bij talloze werkbezoeken in het hele land ziet hij meestal schrijnende huisvestingssituaties.

HAPERT - Bij het werkbezoek waren ook burgemeester Remco Bosma van de gemeente Bladel en provinciaal adviseur arbeidsmigratie van Noord-Brabant, Joris van den Bergh, aanwezig. Ze bekeken niet alleen het nieuwe woongebouw, maar wisselden met directeur Roel van Heugten van de Flex Campus ook uitgebreid van gedachten over de knelpunten en verbetermogelijkheden in de landelijke situatie van arbeidsmigranten.

Van Heugten is tevens directeur van Metaal Flex Nederland dat arbeidsmigranten uit heel Europa detacheert bij werkgevers in de regio. Hij benadrukte nog eens dat deze werknemers van groot belang zijn voor de economie in Brainport regio Eindhoven. “En dat blijft ook in de toekomst het geval, want Nederland vergrijst en deze mensen doen vaak het werk dat Nederlanders niet meer kunnen doen. Dat betekent wel dat we ze als volwaardige collega’s moeten zien en ze dus ook fatsoenlijk moeten behandelen, zowel op het gebied van arbeidsrelatie als huisvesting. Op beide gebieden is nog heel wat mis in Nederland.”

De kwaliteit en betaalbaarheid van de huisvesting leidt er ook toe dat veel arbeidsmigranten vaak lang bij hem op de loonlijst staan. “En wij hebben wachtlijsten van mensen die voor ons willen werken. Dat is ook prettig voor de bedrijven die de collega’s bij ons inlenen.”

Voorzieningen

Trots leidde Van Heugten na het gesprek Emile Roemer en de andere gasten rond op de nieuwe Flex Campus Hapert. Het carrévormige gebouw biedt plaats aan 120 woonstudio’s voor maximaal twee personen per studio. Dit is in lijn met een recent advies van Roemers’ aanjaagteam om één of maximaal twee arbeidsmigranten op één kamer te laten slapen. Op de Flex Campus bestaat de mogelijkheid het tweepersoons appartement ook alleen te bewonen. “We merken wel dat daarvoor meer belangstelling ontstaat”, aldus Van Heugten. De volledig gemeubileerde woonstudio’s beschikken over eigen douche, toilet, wastafel en kookgelegenheid. De bewoners kunnen gratis gebruiken van wasmachines, wasdrogers en andere faciliteiten. De binnenkant van het gebouw is helemaal klaar. Buiten is het gras net ingezaaid en er komen nog een sociale ruimte, sportvelden en een buitenkeuken met barbecue. Van Heugten: “Er is 24 uur per dag toezicht en de bewoners kunnen gebruik maken van wooncoaching en diverse vervoersmogelijkheden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden