Column Lowie

Column

  Column

Actiegroep de Grauwe Eeuw wilde vorig jaar een aanslag plegen op Sinterklaas tijdens zijn intocht in Friesland. De oprichter, Michael van Zeijl, had op Facebook opgeroepen om de Sint om te leggen en wel op een dusdanige manier dat zijn hersens en botsplinters over de aanwezige kinderen in Dokkum zouden neerdalen. 'Zijn we voorgoed van dat feest af en ook van die irritante Flodder-acteur die Sinterklaas speelt', aldus van Zeijl.

Het OM startte nog dezelfde dag dat het bericht op Facebook verscheen een strafrechtelijk onderzoek. Volgens woordvoerder Mary Hallebeek was daar alle reden voor. De oproep tot een aanslag paste volgens haar naadloos in het tijdbeeld van groeiend protest tegen Zwarte Piet.
Diezelfde avond zat Peter R. de Vries aan tafel bij Van Nieuwkerk en Jinek om zich openlijk af te vragen hoe lang we dit soort terreurgedrag in ons land nog moeten accepteren. En een dag later vroeg de PVV een Kamerdebat aan naar aanleiding van de voorgenomen aanslag.

De carrousel van de angstzaaiers draaide weer op volle toeren. Maar wat kun je er mee? Weinig. Dat zagen we op 6 mei 2002 toen lone wolf, Volkert van der Graaf, op het Mediapark in Hilversum Pim Fortuyn van dichtbij door het hoofd schoot. Er is maar één gek nodig om het hele land op zijn kop te zetten. Je mag alleen maar hopen dat malloten als Michael van Zeijl niet uitgroeien tot eenzame wolven en hun acties beperkt blijven tot puppy-gekef op Facebook.

Gelukkig was er afgelopen week ook nog het aandoenlijke nieuws over de kalverenfraude en een door een bierbrouwer uit Lieshout gesponsorde actie om iedereen in Nederland met carnaval vrij te geven. Burgerlijke ongehoorzaamheid van stoute sjoemelboeren en een vooropgezette publiciteitsstunt met Jurgen van der Doelen, Bavaria en Klaas Dijkhoff in de hoofdrol. Nieuws dat amuseert in de file op weg naar het werk. Nieuws waar niemand zich over twee weken ook nog maar iets van weet te herinneren. Geen nieuws dus. En geen nieuws is goed nieuws.

Meer berichten