Column Lowie

Lowie Seuntjens

  Column
Foto: Foto:

De tijd vliegt. Het is al weer 2019. Acht op de tien Nederlanders hebben een of meerdere goede voornemens voor het nieuwe jaar. De populairste voornemens zijn afvallen door gezonder te eten en meer te bewegen, stoppen met roken, minder alcohol drinken en je schulden aflossen.

Zelf ben ik gestopt met het maken van goede voornemens. Niet dat die aan mij niet besteed zouden zijn. Maar gewoon omdat de overheid, de banken en de zorgverzekeraars er ook al alles aan doen om er voor te zorgen dat ik niet om goede voornemens heen kan.

Staatssecretaris Blokhuis is een heksenjacht begonnen tegen Piet Friet en Nel Frikandel. Wie tegenwoordig met een kroket of gehaktstaaf over straat loopt wordt door anderen aangekeken of hij een besmettelijke ziekte heeft. Verder wil Blokhuis de prijs van een pakje sigaretten verhogen naar tien euro. En als het aan de Raad van Europa ligt zit er binnen afzienbare tijd een alcoholslot in uw auto.
Om te voorkomen dat u in de schuldsanering terecht komt hoeft u zelf ook nauwelijks nog iets te ondernemen. Wie bij een bank tegenwoordig een hypotheek wil afsluiten zit in de raad van commissarissen of heeft ouders die in de Quote Top 100 staan.

De overheid is er voor de veiligheid en het welzijn van haar burgers. Zeker. Maar ik vraag me af of de overheid soms niet een beetje doorschiet.
Een kind dat door zijn ouders wordt verboden om met vuur te spelen leert het meest als ie zijn fikken brandt.
En snacks zijn inderdaad niet gezond. Zeker niet voor een kind dat de hele dag op zijn tablet zit. Maar een kind dat lekker buiten speelt mag af en toe best van een patatje genieten.

Iedereen moet vooral doorgaan met het maken van goede voornemens. Maar maak ze niet te veel voor een ander. Er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Bovendien hebben we allemaal ook het recht te leren door eigen schade en schande.

Meer berichten