Foto: Foto:
Column Lowie

Lowie Seuntjens

  Column

Ook dit jaar was de Koninklijke familie weer bijeen in het Oostenrijkse Lech om gezamenlijk skivakantie te vieren. Vast onderdeel is de fotosessie, de prijs die de Oranjes betalen om de rest van hun vakantie verlost te zijn van de pers. Met name onze oosterburen zijn helemaal verzot op de kiekjes. Ach, ergens begrijp ik die Duitse sympathie voor ons vorstenhuis wel. Per slot van rekening komen de Oranjes van oorsprong voort uit jonge Duitse adel.

Persoonlijk heb ik geen probleem met ons koningshuis hoewel er natuurlijk wel een fors prijskaartje aan hangt. Het is het duurste van West-Europa; vier keer zo duur als bijvoorbeeld het Spaanse koningshuis. De jaarlijkse kosten van de Oranjes bedragen zo'n 43 miljoen euro. En daarbij zijn de beveiligingskosten niet opgenomen. Die komen gemiddeld uit op zo'n 20 miljoen. Al met al een duur grapje dus.
Maar daar staat tegenover dat de vele staatsbezoeken miljarden aan zakelijke orders genereren, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Het een heft het ander op, zullen we maar denken.

Wie afgelopen maand wel een veeg uit de pan mee kreeg was Prins Bernhard Junior. In de pers werd hij al eens uitgemaakt voor egomane narcist die er persoonlijk verantwoordelijk voor is dat de huizenmarkt in de hoofdstad volledig op slot zit. Wist u dat Prins Bernhard Junior zo'n 350 panden bezit in Amsterdam? De een zal het een Handige Harrie vinden de ander een egoïstische huisjesmelker.
Maar dit keer lijkt hij door zijn poging met geld van de overheid het Formule I-circus naar Circuit Zandvoort - wat overigens ook van hem is - te halen, toch zijn hand te hebben overspeeld. Premier Rutte gaf niet thuis en zei dat het bedrijfsleven de komst maar moet betalen.
Ik denk nog wel eens terug aan de tijd dat we met zijn allen met een oranje tompouce voor de buis zaten te genieten van die polonaise van ringstekende en koek happende Oranjes. Maar die tijd komt echt niet meer terug. Gelukkig hebben we de jaarlijkse fotosessie in Lech nog.

Meer berichten