Foto: overhemden.com
Zakelijk nieuws

Wat is een strijkvrij overhemd?

  Zakelijk

Strijkvrije overhemden zijn gemakkelijk en zorgen ervoor dat je 's ochtends niet vermoeid achter een strijkbout hoeft te staan. Strijken is voor ieder huishouden een tijdrovende taak en komt vaak ongunstig uit (kortom: je hebt er nooit zin in). Het hebben van strijkvrije overhemden in je kledingkast bespaart vooral tijd. Maar hoe wordt een overhemd nu strijkvrij gemaakt? En is een strijkvrij overhemd wel echt strijkvrij?'. Lees snel verder voor de antwoorden.

Hoe kan een overhemd strijkvrij zijn?

Voordat we kunnen uitleggen wat het geheim achter een strijkvrij overhemd is, vertellen we eerst hoe het gemaakt wordt.

Echte strijkvrije overhemden worden gemaakt van een luchtige weving waarbij een synthetische draad door de originele stof wordt gewoven. Het voordeel van een synthetische stof is dat het minder snel kreukt. Het nadeel is dat de stof minder goed ademt. Zweetgeurtjes kunnen daardoor in de stof trekken. Deze vorm van strijkvrije overhemden zijn ook niet erg populair in de westerse wereld. Daar worden de overhemden vaak (nog) gemaakt van 100% katoen.

Een ander methode is het gebruik van een 'chemisch goedje'. De overhemden stof wordt in een bad met dit chemisch goedje gedompeld. Het resultaat is een overhemd dat enigzinss strijkvrij is geworden: de draden willen terug naar de originele positie (ontkreukelen).

Tenslotte bestaat een derde methode waarde katoenen draden onder spanning worden gehouden tijdens het weven. De spanning in de stof zorgt ervoor dat kreukels minder snel kunnen vormen.

Is een strijkvrij overhemd echt 'strijkvrij'?

Een overhemd kan nooit geheel strijkvrij (of kreukvrij) zijn. Met voldoende moeite kun je elk overhemd kreuken. Wel is het zo dat de overhemd significant minder kreukels bevat na het wassen. Hierdoor wordt strijken overbodig. Door de synthetische stoffen hoef je je ook geen zorgen te maken dat je overhemd er aan het eind van de dag slordig uit ziet.

Een strijkvrij overhemd vervangen

Een strijkvrij overhemd verliest zijn 'strijkvrije eigenschap' na verloop van tijd. Door het wassen van de overhemden lost het chemisch goedje langzaam op, of de strijkvrije weving wordt losser en minder rigide. De vuistregel is dat een strijkvrij overhemd één tot twee jaar meegaat, afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

Hoe was je een strijkvrij overhemd?

Het wassen van een strijkvrij overhemd moet zorgvuldig gebeuren. Hieronder staan een aantal stappen benoemd waar je rekening mee kunt houden:

  • Was niet heter dan 40 graden. Het is aan te raden om je overhemd op 30 graden te wassen.
  • Centrifugeer op maximaal 600 toeren
  • Schud het overhemd even goed uit na het wassen
  • Hang het shirt na het wassen direct op aan een hanger. Door het gewicht van het water in het overhemd, trekt de stof zich recht.

Ben je na het lezen geïnteresseerd in een strijkvrij overhemd? Neem dan een kijkje op overhemden.com. De meeste strijkvrije overhemden online.

Meer berichten